UZA studie naar impact coronavirus bij kankerpatiënten

Array

De impact van een besmetting met het coronavirus (SARS-CoV-2) kan heel erg verschillen van persoon tot persoon. Van geen symptomen of een kleine verkoudheid tot een longontsteking of zelfs overlijden. Doorgaans is de impact ernstiger bij oudere mensen en mensen met bestaande aandoeningen. Maar wat is nu precies de impact van een coronabesmetting bij mensen met kanker? En hoe beïnvloedt een besmetting eventueel hun behandeling?

Dat onderzoekt het geïntegreerd Kankercentrum van het AZ Maria Middelares samen met het multidisciplinair oncologisch centrum (MOCA) van het UZA in de studie MOCOR.

De eerste fase, de dataverzameling, is achter de rug. MOCOR zal nu de data van 1.300 bloedstalen, beschikbaar gesteld door de biobank van het UZA, analyseren en onderzoeken. Onder meer de aanwezigheid van antilichamen tegen het coronavirus.

Manier waarop het coronavirus zich manifesteert bij kankerpatiënten

In de volgende fase zal de studie in kaart brengen op welke manier het coronavirus zich manifesteert bij kankerpatiënten. In welke gevallen verloopt de besmetting zonder symptomen? In welke mate beïnvloedt een besmetting de effecten van een kankerbehandeling?

Het doel van de studie is om kankerpatiënten met een verhoogd risico op ernstige corona-symptomen te kunnen identificeren. Zodanig dat daar rekening mee kan worden gehouden op gebied van maatregelen of behandelprogramma.

De studie wordt mee gefinancierd door Kom op tegen Kanker.

Bron: UZA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen