Hospital Fitt app bevordert herstel patiënten

Nieuwe digitale tool Maastricht UMC+ maakt beweeggedrag inzichtelijk

Het Maastricht UMC+ beschikt sinds kort over een digitale tool om patiënten en hun behandelaars inzicht te verschaffen in het beweeggedrag van patiënten en de mate van fysiek functioneren tijdens de opname in het ziekenhuis.


De app, Hospital Fit genoemd, biedt ook de mogelijkheid om een op maat gemaakt oefenprogramma  samen te stellen. Veel patiënten liggen of zitten tijdens een opname in het ziekenhuis meer dan 80% van de dag , met als gevolg  dat ze fysiek en conditioneel achteruit gaan. De Hospital Fit app is onlangs in gebruik genomen als onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling op de afdeling Medische Oncologie en Hematologie van het Maastricht UMC+.



Verlies aan spiermassa


Patiënten die bedlegerig zijn en zeker de patiënten die langdurig in het ziekenhuis op een verpleegafdeling of op de intensive care liggen, kunnen ernstig verzwakt raken. Door inactiviteit neemt de spiermassa snel af, patiënten boeten in aan fysieke mogelijkheden en ook hun conditie neemt zienderogen af. Tijdens de coronapiek werd dat eens te meer pijnlijk duidelijk. Patiënten die wekenlang op de intensive care lagen, konden soms nauwelijks meer op hun benen staan. De Hospital Fit app kan een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van fysiotherapeuten om patiënten tijdens de opname zo fit mogelijk te houden.



Onderzoek


Onderzoek bij patiënten die een knie- of heupprothese hebben gekregen, heeft aangetoond dat het gebruik van de  Hospital Fit app ertoe leidt dat patiënten meer bewegen en sneller herstellen.  Promovendus en fysiotherapeute Hanneke van Dijk-Huisman: “Van de 97 patiënten die gevolgd zijn met de Hospital Fit app, bleken de patiënten die de app gebruikten daags na de operatie ruim 28 minuten (39%) meer te bewegen dan de controlegroep zonder app. Ook was een groter gedeelte van de patiënten op de dag na operatie weer geheel zelfstandig.”  Het onderzoek naar de app heeft geleid tot een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Sensors: https://www.mdpi.com/1424-8220/20/15/4317

Bron: Maastricht UMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen