OLVG patiënten met een chronische darmziekte krijgen voortaan zorg thuis

Array

Patiënten met een chronische darmziekte, zoals de ziekte van Crohn of een chronische darmontsteking (colitis ulcerosa), krijgen voortaan zorg thuis, verricht door gespecialiseerde verpleegkundigen van zorginstelling Cordaan. Voor patiënten die bij OLVG onder behandeling zijn, is deze nieuwe service vanaf deze maand beschikbaar.


Eugenie le Poole, verpleegkundig specialist Maag-, Darm-, Leverziekten in OLVG: ‘Patiënten met een chronische darmziekte zijn vaak levenslang onder behandeling in het ziekenhuis. Zij hebben ontstekingsremmers nodig die worden toegediend via een infuus. Ze moeten hiervoor vaak naar de polikliniek komen. Met deze samenwerking met Cordaan is dat nu niet meer nodig. Hierdoor neemt bovendien de druk op het ziekenhuis af waardoor er ruimte ontstaat voor andere zorg.’ Jet Sterk, gespecialiseerd verpleegkundige Cordaan: ‘Met deze nieuwe service kunnen onze gespecialiseerde verpleegkundigen de medicatie gewoon bij de patiënt thuis toedienen. Voor veel patiënten is dat een stuk prettiger.’


Om deze ‘netwerkzorg’ praktisch mogelijk te maken, communiceren alle betrokken zorgverleners en de patiënt via een gezamelijk patiëntendossier, waarin ze kunnen chatten en beeldbellen. 


De juiste zorg op de juiste plek

Dit project is een initiatief van OLVG en Cordaan, gesteund door de Amsterdamse Huisartsen alliantie en in samenwerking met Zilveren Kruis. Met hulp van Caresharing is dit multidisciplinaire patiëntendossier gericht op thuismedicatie ontwikkeld. Samen met andere zorgverleners zoeken OLVG en Cordaan continu naar manieren om zorg te verbeteren en waar mogelijk te vervangen door zorg thuis of bijvoorbeeld eHealth.

Bron: OLVG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen