COVID-19 verpleegafdelingen in ziekenhuizen lopen sneller vol dan bij eerste golf

0
1391
COVID-19 verpleegafdelingen in ziekenhuizen lopen sneller vol dan bij eerste golf

De Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) signaleert een hogere toename van het aantal COVID-19 patiënten op COVID-19 verpleegafdelingen in verhouding tot het aantal IC opnames. Tijdens de eerste golf was de verhouding tussen opgenomen COVID-patiënten op de IC en de gewone afdeling ongeveer 1 op 2. Nu lijkt sprake van ten minste een verdubbeling: voor iedere patiënt op de IC liggen er nu 4 op de gewone afdeling.

De Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) is bezorgd over deze cijfers die zijn gebaseerd op signalen van haar achterban. Op dit moment wordt onderzocht of de ontwikkelingen in de behandeling van COVID-19 ertoe leiden dat nu veel meer patiënten behandeld kunnen worden op de reguliere afdeling dan op de IC. Dat zou immers de verschuiving kunnen verklaren. Door enerzijds de huidige snelle toename van de COVID-19 opnames, en anderzijds het vermoeden dat COVID-19 meer een klinisch ziektebeeld wordt, bestaat de kans dat het zwaartepunt van behandeling dit keer op de verpleegafdeling van het ziekenhuis komt te liggen. Robin Peeters, internist en voorzitter van de NIV: “Internisten vangen nu het grootste deel van de zorg op de COVID-19 afdelingen op. Indien de belasting op de verpleegafdeling in deze mate blijft toenemen kan het betekenen dat nu op andere plekken in het ziekenhuis knelpunten ontstaan en we dus andere vormen van reguliere zorg moeten afschalen”.

Bron: Internisten.nl

Vorig artikelLevensverwachting in 2019 toegenomen
Volgend artikelWeer meer Verpleegkundestudenten bij Avans
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.