Hoe helpt zwarte bes bij pijnklachten door artrose en andere gewrichtsproblemen?

0
1141

De zwarte bes is een plant uit de ribesfamilie. De zwarte bes groeit op natte, voedselrijke grond in loofbossen. De zwarte bes bloeit vroeg, van april tot mei. Ribes nigrum (zwarte bes) is een antioxidant vooral gezond bewegingsapparaat ondersteunen.

De zwarte bes behoort tot de familie van de Glossulariaceae en komt oorspronkelijk voor in Centraal- en Oost-Europa.  Professor en abt Bailly de Montaren, van de universiteit van Sorbonne, noemde Ribes nigrum in de 18de eeuw al de “struik van duizend deugden”.

In de Tweede Wereldoorlog werd de consumptie van zwarte aalbes door de Britse regering geadviseerd omdat de bes veel vitamine C bevat. Aalbessensiroop werd er aan kinderen gratis uitgedeeld om het gebrek aan vitamine C uit andere vruchten op te vangen. Niet alleen deze bessen worden gebruikt in de voeding en of voor gezondheid bevorderende producten, ook de knoppen, zaden en bladeren bevatten actieve bestanddelen.

Gewrichtsontsteking

Als een gewricht pijnlijk, stijf, dik, warm en soms rood is, is de kans groot dat het gewricht ontstoken is. Als de klachten onverklaarbaar zijn of langer aanhouden, overleg dan met de huisarts. Als een gewricht warm aanvoelt kan koelen en hooghouden prettig zijn. Leg er een natte omslag of wat ijs tegenaan. Wikkel het ijs in een theedoek om te voorkomen dat de huid bevriest. Of gebruik een ‘ice-pack’. Doe dit niet langer dan 10 minuten per keer.

Ook kan bewegen geen kwaad. Ook als een ontstoken gewricht dik, warm of rood is. Beweging helpt om de spieren en gewrichten soepel te houden. Door regelmatig te bewegen worden de spieren sterker en voorkomt u dat ze stijf worden. De pijn wordt op den duur minder. Begin rustig aan en breid het bewegen steeds verder uit. Ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen. Als u merkt dat de klachten tijdens of na het bewegen verergeren, probeer het dan tijdelijk wat rustiger aan te doen. Worden de klachten minder erg, dan kunt u het gewricht weer meer belasten.

Ontstekingsremmend effect van zwarte bessen


Anthocyaninen uit zwarte bessen en bosbessen hebben een ontstekingsremmend effect bij dagelijkse inname van 300 mg. Voedingssupplementen met anthocyaninen kunnen daarom een positief effect hebben in de preventie en behandeling van chronische inflammatoire gewrichtsaandoeningen omdat het allerlei ontstekingen verminderd. Zorg daarnaast ook voor voldoende lichaamsbeweging.

Anthocyaninen uit zwarte bessen helpen bij de vermindering van spierstijfheid

Het drinken van het sap van zwarte bessen en het eten van zwarte bessen wordt afgeraden bij kinderen onder de 4 jaar omdat het gehalte aan kleurstoffen en salicylzuur (bestandsdeel van pijnstillers) te hoog is voor jonge kinderen. Ook moet je voorzichtig zijn bij het gebruik van grotere hoeveelheden zwarte bessen en het gelijktijdig gebruik van bloeddrukverlagers. Ook drijven zwarte bessen vocht af dus pas ook op met het gebruikt van: anti-aritmica, hartglycosiden, theophylline, diuretica en lithium.

Voedingssupplementen

Ook zie je in de drogisterij wel producten van zwarte bessen waaraan boswellia extract  is toegevoegd. Dit is omdat de boswelliazuren kunnen bijdragen aan de ondersteuning van soepele gewrichtenAls je een voedingssupplement koopt vanwege pijnlijke gewrichten. Lees dan zorgvuldig de bijsluiter in verband met bijwerkingen en gevoeligheden.

Referenties

 1. Black currant (Ribes nigrum), Natural Standard Professional Monograph (2012)
 2. J. Top. De zwarte bes. Vakblad voor de Natuurgeneeskundige (2008) vol. 2 (juni), p. 27-29
 3. Dr. Geert Verhelst. Groot Handboek Geneeskrachtige Planten. Mannavita, Derde     druk (2008)
 4. Zadernowski et al. Phenolic acid profiles in some small berries. J Agric Food Chem     (2005) vol. 53 (6) pp. 2118-24
 5. Borges et al. Identification of flavonoid and phenolic antioxidants in black currants,     blueberries, raspberries, red currants, and cranberries. J Agric Food Chem (2010) vol.     58 (7) pp. 3901-9
 6. Max Tétau. Gemmotherapy – a clinical guide. Editions du détail INC. (1998)
 7. Dvaranauskaite A, Characterization of steam volatiles in the essential oil of black currant     buds and the antioxidant properties of different bud extracts. J Agric Food Chem. (2008)     May 14;56(9):3279-86 
 8. Gaižauskien? Asta. Chemical composition and properties of various cultivars of     blackcurrant (Ribes nigrum l.) buds. Université de Lituanie, mémoire de Chimie (2009)
 9. Dvaranauskaite A. et al. J Agric Food Chem. Characterization of steam volatiles in the     essential oil of black currant buds and the antioxidant properties of different bud     extracts. (2008) May 14;56(9):3279-86 
 10. Hurst SM. et al. Blackcurrant proanthocyanidins augment IFN-gamma-induced     suppression of IL-4 stimulated CCL26 secretion in alveolar epithelial cells. Mol Nutr     Food Res. (2010) Jul;54 Suppl 2:S159-70 
 11. Desjardins J. et al. Anthocyanin-Rich Black Currant Extract and Cyanidin-3-O-Glucoside     Have Cytoprotective and Anti-Inflammatory Properties. J Med Food. (2012) Jun 27. 
 12. Boivin et al. Inhibition of cancer cell proliferation and suppression of TNF-induced     activation of NFkappaB by edible berry juice. Anticancer Res (2007) vol. 27 (2) pp. 937-948 
 13. Takata et al. Immunostimulatory effects of a polysaccharide-rich substance with     antitumor activity isolated from black currant (Ribes nigrum L.). Biosci Biotechnol     Biochem (2005) vol. 69 (11) pp. 2042-50 
 14. Takata et al. Improvement of the Antitumor Activity of Black Currant Polysaccharide by     an Enzymatic Treatment. Biosci Biotechnol Biochem (2007) vol. 71 (5) pp. 1342-1344.  
 15. Bishayee et al. Anthocyanin-rich black currant extract suppresses the growth of human     hepatocellular carcinoma cells. Nat Prod Commun (2010) vol. 5 (10) pp. 1613-8
 16. Bishayee A. et al. Black currant phytoconstituents exert chemoprevention of     diethylnitrosamine-initiated hepatocarcinogenesis by suppression of the inflammatory     response. Mol Carcinog. (2011) Dec 27. doi: 10.1002/mc.21860
 17. Suzutani et al. Anti-herpesvirus activity of an extract of Ribes nigrum L. Phytotherapy     research, (2003) vol. 17 (6), pp. 609-13
 18. Knox et al. Anti-influenza virus activity of crude extract of Ribes nigrum L. Phytotherapy     research,(2003) vol. 17 (2), pp. 120-2
 19. Young et al. Effect of fruit juice intake on urinary quercetin excretion and biomarkers of     antioxidative status. Am J Clin Nutr (1999) vol. 69 (1) pp. 87-94
 20. Wuyts Daniel. Propriétés diététiques et médicinales de nos aliments et épices. Tome 2     + Nutriments, (2011), Satas 
 21. Karlsen A. et al. Anthocyanins inhibit nuclear factor-kappaB activation in monocytes and     reduce plasma concentrations of pro-inflammatory mediators in healthy adults. J Nutr.     (2007) Aug;137(8):1951-4.
 22. Lyall KA. et al. Short-term blackcurrant extract consumption modulates exercise-induced     oxidative stress and lipopolysaccharide-stimulated inflammatory responses.
 23. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. (2009) Jul;297(1):R70-81
 24. Dalgård et al. Supplementation with orange and blackcurrant juice, but not vitamin E,     improves inflammatory markers in patients with peripheral arterial disease. Br J Nutr     (2009) vol. 101 (2) pp. 263-9 
 25. Ohguro et al. Two-Year Randomized, Placebo-Controlled Study of Black Currant     Anthocyanins on Visual Field in Glaucoma. Ophthalmologica Journal international     d’ophtalmologie International journal of ophthalmology Zeitschrift fur Augenheilkunde     (2012)   
 26. Nakaishi H. et al. Effects of black current anthocyanoside intake on dark adaptation and     VDT work-induced transient refractive alteration in healthy humans. Altern Med Rev.     (2000) Dec;5(6):553-62
 27. Matsumoto H., Takenami E., Iwasaki-Kurashige K., Osada T., Katsumura T. and     Hamaoka T. Effects of blackcurrant anthocyanin intake on peripheral muscle circulation     during typing work in humans. Eur J Appl Physiol (2005); 94(1-2):36-45
 28. Møller P, Loft S, Alfthan G, Freese R. Oxidative DNA damage in circulating     mononuclear blood cells after ingestion of blackcurrant juice or anthocyanin-rich drink.     Mutat Res. (2004) Jul 13;551(1-2):119-26.
 29. American Herbal Products association’s Botanical safety handbook, CRC press LLC,     (1997)
 30. Tetau, Max. Gemmotherapy, a clinical guide. A reference manual for the use of gemmotherapy remedies. Éditions Similia 1987 / 1998
 31. Greaves, Marcus. Gemmotherapy and oligotherapy, regenerators of dying intoxicated cells. Tridosha of cellular regeneration. Xlibris Corporation 2002 ISBN 1-4010-6712-3.