Veranderende concepten van gemeenschapszorg en de regulering ervan ?


Vrijdag 23 oktober
Promotie (VU), Aula, 13.45 uur
Didi Verver: Veranderende concepten van gemeenschapszorg en de regulering ervan

Het werken in zorgnetwerken van hulpverleners en mantelzorgers voor een cliënt is nog geen standaard manier van denken en werken. Dit is een van de conclusies van het onderzoek naar het functioneren van zorgnetwerken voor zelfstandig wonende kwetsbare ouderen ten tijde van de transitie naar langdurige zorg.

Zorg in de thuissituatie

De groeiende groep zelfstandig wonende ouderen zorgt voor veranderingen in het zorglandschap waarbij steeds meer zorg in de thuissituatie geboden wordt. Verver ontwikkelde in opdracht van de Inspectie voor Gezondheid en Jeugdzorg een nieuw toezichtkader voor langdurige zorg in de thuissituatie.

Het onderzoek bestond uit vier verschillende fases, waarbij elke fase input leverde voor de volgende fase. In de laatste fase is het nieuwe toezichtkader geëvalueerd. Hieruit bleek dat het betrekken van het perspectief van de cliënt in het toezicht van grote toegevoegde waarde is, omdat het hiaten in de samenwerking rondom een cliënt laat zien.
Link naar proefschrift

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen