Veel jongeren gebruiken corona om onder afspraken uit te komen

Array
Zestien procent gebruikt corona om werk of school te ontlopen

Maar liefst 27 procent van de Nederlandse jongeren gebruikt corona weleens als excuus om onder een afspraak met familie en/of vrienden uit te komen. Onder de rest van de Nederlanders bedraagt dit slechts twaalf procent. Dit blijkt uit onderzoek onder 1.010 Nederlanders, uitgevoerd door PanelWizard. Van alle ondervraagden tot dertig jaar heeft een zesde corona weleens aangewend om werk- en/of schoolafspraken te ontlopen, tegenover slechts vijf procent van de overige respondenten.


Jongeren zijn niet alleen minder terughoudend met een ‘coronaatje om bestwil’, ook blijkt dat ze zich gedurende de coronacrisis vaker onterecht hebben ziekgemeld. Zo stelt maar liefst elf procent de ondervraagde jongeren het afgelopen halfjaar een ziekte te hebben gefaket, tegenover slechts drie procent van de overige respondenten.


Snotneus

Ondanks dat jongeren zich gedurende de coronacrisis het vaakst onterecht hebben ziekgemeld, zijn juist zij het meest geneigd om met verkoudheidssymptomen de deur uit te gaan. Zo zegt maar liefst zeventien procent van de Nederlandse jongeren het afgelopen halfjaar weleens met een schrale keel en/of loopneus de horeca te hebben bezocht. Een kwart van hen gaat hiermee zelfs bij familieleden op bezoek. Onder de rest van de Nederlanders bedraagt dit slechts vijf- (horecabezoek) en elf procent (familiebezoek). Franke: “Dit kan andersom natuurlijk net zo goed voorkomen. Tijdens de coronacrisis heb ik meerdere familiebezoekjes gehad waarbij de gastheer of -vrouw na binnenkomst ineens een snotneus bleek te hebben. Volgens hen was het vaak gewooneen verkoudheidje, maar ik heb me voor de zekerheid iedere keer laten testen. Gelukkig zijn die tot nu toe allemaal negatief teruggekomen.”       


Quarantaine(e)  

Uit het onderzoek blijkt dat van alle Nederlanders, jongeren zich het minst aantrekken van de quarantaineregels. Zo zegt maar liefst een achtste van hen het afgelopen halfjaar niet in quarantaine te zijn gegaan, terwijl dit eigenlijk wel noodzakelijk was. Onder de overige respondenten bedraagt dit slechts drie procent. Maar er is ook goed nieuws: zo zegt slechts twee procent van alle jongeren een vakantie aan een code oranje gebied te hebben verzwegen.  

Bron: Franke Media B.V.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen