Speciale ambulance-bus ingezet voor vervoer coronapatienten

Array

Op donderdag 22 oktober bracht een speciale ambulancebus zes COVID-19 patiënten vanuit het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis naar het Maastricht UMC+.

Extra vervoerscapaciteit om ziekenhuizen buiten Limburg te ontlasten

Per vandaag zetten de Limburgse ziekenhuizen in samenwerking met de regionale  ambulancediensten een speciale ambulance-bus in om coronapatiënten vanuit heel Nederland over te plaatsen naar de eigen provincie. Op die manier worden ziekenhuizen waar de druk momenteel het hoogst is extra ontlast. Met de ambulance-bus kunnen zes patiënten tegelijkertijd worden vervoerd op een veilige en gestructureerde manier.

Ziekenhuizen in met name het westen van het land zijn momenteel overbelast ten gevolge van een grote toestroom aan COVID-19 patiënten. Landelijk is afgesproken om die patiënten zo optimaal mogelijk te spreiden over de ziekenhuizen in Nederland, zodat de beschikbare capaciteit maximaal benut wordt. Het is echter iedere dag een grote logistieke uitdaging om patiënten tijdig te vervoeren met de beperkte capaciteit van individueel ambulancevervoer.

Logistieke uitdaging
Ten gevolge van de tekorten in de vervoerscapaciteit en logistieke verwerking in de ziekenhuizen, komt het voor dat patiënten op oncomfortabele tijden verplaatst moeten worden, tijden die voor ziekenhuizen ook nog eens onhandig kunnen zijn (aankomst laat in de avond bijvoorbeeld). Door de inzet van de speciale ambulance-bus wordt een aanmerkelijk  gedeelte van de vervoersproblemen opgelost en kan de overdracht van het uitsturende ziekenhuis naar het ontvangende ziekenhuis veilig en met minder logistieke belasting uitgevoerd worden.

Eerste rit
Al heel vroeg vertrok de bus vanochtend voor de eerste keer uit Limburg richting de Randstad. Onder politie-escorte arriveerde de bus met begeleidingsvoertuigen bij de ambulancehal van het Maastricht UMC+. “Het is een handreiking naar onze collega’s in andere ziekenhuizen van het land. Het is niet alleen voor ons iedere dag een uitdaging, maar natuurlijk brengt een overplaatsing, ver van huis, ook voor patiënten spanning met zich mee. Uiteraard doen we er alles aan om dit op een comfortabele en veilige manier te doen. Zodat patiënten ook in onze regio de zorg kunnen krijgen die nodig is”, aldus Helen Mertens, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Limburg.

Bron: Maastricht UMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen