bruin vervuilers Oss Driek van Erpstraat houtstokers luchtvervuilers overlast

Let op! Stookalert 7 november: stook geen hout in de provincies Drenthe en Groningen

Array

Het RIVM roept mensen op om op zaterdag 7 november 2020 in de provincies Drenthe en Groningen geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkomt u gezondheidsklachten en hinder in uw omgeving. Daarnaast zijn mensen nu meer thuis. Houd rekening met elkaar in deze tijd.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

Het longfonds voert al langer strijd om de gezondheidsproblemen die houtrook opleveren aanpakken. Houtstokers zijn veelal ombewust van de overlast en gezondheidsproblemen die het kan veroorzaken. Door houtstook is er uitstoot van schadelijke stoffen en een risico voor de gezondheid zijn.

Uitstoot niet beperkt door strengere regels aan kachels

In 2023 worden er scherpere Europese uitstootregels voor houtkachels ingevoerd. En in Nederland moeten nieuwe verkochte kachels aan de nieuwe regels voldoen. Maar ondanks blijken kachels die aan deze richtlijn voldoen een hoge uitstoot ultrafijnstof te hebben. Het Longfonds verwacht dus geen of onvoldoende gezondheidswinst van deze maatregel. Het Longfonds vindt het belangrijk dat er beter helemaal niet op hout wordt gestookt. Een stookalert kan geïnterpreteerd worden als een legitimering van stoken op de dagen dat er geen alert is en dat is onterecht. Hout stoken is altijd ongezond!

De taak van de gemeente

Op dit moment kan de gemeente iemand een stookverbod opleggen in geval van overlast. In de praktijk blijkt  dat gemeenten het vaak moeilijk vinden om te bepalen wanneer er sprake is van overlast. Daarom heeft de staatssecretaris TNO opdracht gegeven om een meetsysteem te maken waardoor gemeenten kunnen bepalen hoeveel rook er uit de schoorsteen komt. Wanneer dit systeem gereed is, is nog onduidelijk.

Benauwd

1,2 miljoen mensen in Nederland hebben een longziekte. Voor 59 procent van de mensen met COPD en 64 procent van de mensen met astma betekent dit dat zij regelmatig benauwd zijn door houtrook. Dit aantal is de laatste jaren toegenomen (1). Het Longfonds maakt zich hard voor gezonde lucht en gezonde longen en pleit er daarom voor om niet op hout te stoken.

Kom lokaal in actie

Het Longfonds roept mensen zelf op om actie te ondernemen in de gemeente, bijvoorbeeld door het organiseren van discussie-avonden. Iedereen die dat wil kan terecht bij een relatiemanager van het Longfonds.

Lees meer op www.rivm.nl/stookalert  

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen