Rioolwatermetingen op Corona Dashboard nu beter vergelijkbaar

Array

Vanaf deze week kunnen op het Corona Dashboard de meetresultaten van het rioolwateronderzoek van verschillende gemeentes en veiligheidsregio’s met elkaar worden vergeleken. Ook worden de aantallen virussen nu per 100.000 inwoners weergegeven. Daardoor zijn de meetresultaten van het rioolonderzoek te vergelijken met de medische indicatoren op het dashboard.

In de ontlasting van een deel van de personen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus kunnen sporen zitten van het virus. Via het toilet komen die in het riool. Ook personen die besmet zijn maar geen klachten hebben, en zich dus (nog) niet hebben laten testen, kunnen sporen van coronavirus in hun ontlasting hebben. Daarom is rioolwateronderzoek bij uitstek geschikt voor vroege opsporing. 

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  ontvangt vanaf 7 september van alle ruim 300 rioolwaterzuiveringsinstallaties, die onderdeel zijn van de 21 waterschappen in heel Nederland, één of meer keren per week monsters van ongezuiverd rioolwater. In het RIVM-lab wordt in die rioolwatermonsters het genetisch materiaal (RNA ribonucleic acid ) van het virus aangetoond.  Zo wordt vervolgens in kaart gebracht waar er veel of weinig virusdeeltjes in het rioolwater zitten. De resultaten zijn te zien op het Corona Dashboard van de Rijksoverheid.

Nieuwe weergave op Corona Dashboard

Vanaf 3 november worden de rioolmetingen op het dashboard per 100.000 inwoners weergegeven. Hierdoor zijn de cijfers met andere indicatoren, zoals het aantal positief geteste personen, te vergelijken omdat ook die per 100.000 worden weergegeven. Ook kunnen de rioolmetingen van verschillende gemeenten en veiligheidsregio’s worden vergeleken. Dit omdat nu ook wordt gecorrigeerd voor de hoeveelheid rioolwater die langs het meetpunt stroomt. Dat kan nogal verschillen per locatie.

Het rioolwateronderzoek komt tot stand in nauwe samenwerking met de Unie van Waterschappen en de 21 waterschappen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen