Gynaecoloog Henk Oosterhof vertelt bij Meldpunt MAX vrijdag 13 november over fysieke en psychische klachten door de overgang

0
1794
Foto's gemaakt door de Franeker Fotograaf Jan Edwin Geertsma van Say Wad
Vrijdag 13 november in ‘Meldpunt’: overgang onderschat als oorzaak medische klachten

Fysieke en psychische klachten bij vrouwen van middelbare leeftijd veroorzaakt door de overgang, vaak worden deze klachten onvoldoende serieus genomen door huisartsen, dat stelt de Dutch Menopause Society in Meldpunt’.

Blinde vlek


De overgang blijkt een blinde vlek bij veel huisartsen in Nederland; in hun opleiding is er weinig aandacht voor. Ook bedrijfsartsen, arbo-artsen en werkgevers denken vaak niet aan de verstrekkende gevolgen van de overgang waardoor vrouwen met ‘een burn-out’ thuis komen te zitten, terwijl ze kampen met klachten door de overgang. De overgang is vaak dé carrierekiller voor vrouwen.

Christien Schmitz krijgt op haar 47ste last van kwalen die ze nooit eerder heeft gehad, zoals migraine-aanvallen, slaapproblemen, vermoeidheid, stemmingswisselingen en nachtzweten. Christien denkt dat de overgang pas later komt en beperkt blijft tot af en toe een opvlieger, zoals bij haar moeder. De klachten houden aan. Behalve zijzelf lijden ook haar gezin, werk en sociale leven onder de verschijnselen. Haar huisarts neemt haar klachten niet serieus.

Christiens huisarts stelt voor de pil weer te gaan slikken. Zelf wil ze liever een hormoonbehandeling die in Duitsland, de Verenigde Staten en Australië gebruikelijk is. Maar het Nederlandse huisartsenprotocol staat dit niet toe. Wordt het geen tijd voor een aangepast beleid?

Elles de Bruin maakt voor MAX en Radio1 de podcast ‘Opvliegers’ en deed onderzoek naar overgangsklachten van vrouwen die deel uitmaken van het MAX Opiniepanel. Het verhaal van Christien Schmitz en Elles haar eigen ervaringen blijken te worden gedeeld door veel meer vrouwen. Maar kennelijk rust er een taboe op dit onderwerp.

In de studio een gesprek met gynaecoloog Henk Oosterhof van de Dutch Menopause Society, onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en Eveline Bakker oprichtster van Stichting Vuurvrouw, een platform van 12.000 vrouwen in de overgang.

‘MAX: Meldpunt’, vrijdag 13 november om 19.20 uur op NPO 2.

Vorig artikelZivver lanceert extensie voor Gmail
Volgend artikelNieuwe NDF Voedingsrichtlijn diabetes – met aandacht voor persoonsgerichte zorg
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.