Gevaarlijke nieuwe Psychoactieve Stof, 3-MMC, populair bij jongeren

0
1220

Steeds meer jongeren igebruiken in toenemende mate de synthetische drug 3MMC, in de volksmond bekend als ‘Miauw Miauw’ en ‘Poes’. MMC is een NPS, wat staat voor Nieuwe Psychoactieve Stof. Het is een amfetamine-achtige stof die qua werking lijkt op 4-MMC (ook wel bekend als mefedron [Engels mephedrone] of miauw miauw).

Over NPS-en, ook wel bekend als research chemicals, is nog erg weinig bekend. Er is vaak weinig tot geen onderzoek naar gedaan en de langetermijneffecten zijn daarom nog niet bekend. Gebruikers zijn hun eigen proefkonijn als ze toch besluiten te gebruiken.

Effecten 3-MMC

3-MMC werkt stimulerend en licht bewustzijnsveranderend. Gebruikers voelen zich alert, euforisch en energiek en ze hebben de behoefte om meer contact te maken en te praten. Ook ervaren ze meer zelfvertrouwen. Het effect wordt wel omschreven als een combinatie tussen MDMA en cocaïne.

Lichamelijke effecten van 3-MMC zijn: stijging van bloeddruk, verhoging lichaamstemperatuur, stimulatie en verhoogde spierspanning, zweten, droge mond, grote pupillen en tandenknarsen.

Bijwerkingen en risico’s 3-MMC

Over de risico’s van 3-MMC is relatief weinig bekend. De genoemde risico’s zijn gebaseerd op gebruikerservaring en incidenten met het middel. Gebruikers melden: hoofdpijn, verwarring, misselijkheid, angst en paranoia. Daarnaast ervaren ze een sterke neiging om het middel opnieuw te nemen (craving). In de dagen na gebruik voelen ze zich soms neerslachtig of depressief. Ook kunnen ze last hebben van hartkloppingen, uitputting, uitdroging, oververhitting, spierspasmes. Daarnaast zijn er ook incidenten bekend waarbij de gebruikers een epileptische aanval, delier of drugspsychose kregen.


Verbod 3-MMC in de maak

3-MMC staat niet in de Opiumwet. 3MMC snel op de verboden lijst van de Opiumwet komt, net zoals dat het in onze buurlanden het geval is. 3-MMC wordt het meest gebruikt in poedervorm als vervanger van cocaïne. In de omringende landen zijn deze Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) allemaal worden verboden. Nederland is bezig dat verbod gelijk in te stellen.

Vorig artikelVvAA van start met vierde editie Nationale (Ont)Regelmonitor
Volgend artikelOnderzoek: eenvoudige ingreep geeft diabetespatiënten mobiliteit terug
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.