Oudere Nederlander voelt zich gemiddeld zes jaar jonger

Array

Vijftigplusser is tevreden met gezondheidszorg, maar heeft weinig vertrouwen in coronamaatregelen

Het overheidsbeleid ten aanzien van het coronavirus kan weinig genade vinden in de ogen van vijftigplussers: slechts 46 procent heeft vertrouwen in de coronamaatregelen van het kabinet; 36 procent heeft er expliciet géén fiducie in. Dat blijkt uit het Zorgonderzoek 2020, een kwantitatief onderzoek onder ruim 1.500 vijftigplussers in opdracht van Startpagina.nl.


Over de gezondheidszorg in het algemeen zijn vijftigplussers wél en masse tevreden (83 procent). Ook is 83 procent van de respondenten (zeer) tevreden over de eigen zorgverzekeraar. Hoe ouder, hoe tevredener men is. Wel ervaart driekwart (74 procent) de premies als erg hoog. Opvallend is dat hoger opgeleiden de zorgkosten minder vaak hoog vinden dan laag- of middelbaar opgeleiden. 


Eigen risico

De meeste vijftigplussers (85 procent) hebben bij hun zorgverzekering een standaard eigen risico van €385,-. Gemiddeld heeft 48 procent van de vijftigplussers het eigen risico voor dit jaar al (gedeeltelijk) opgebruikt. Van de vijftigplussers is 80 procent aanvullend verzekerd. Dit percentage loopt op naarmate men ouder wordt. Toch is van de zeventigplussers nog steeds 15 procent níet aanvullend verzekerd. Lager opgeleiden zijn iets vaker aanvullend verzekerd dan hoger opgeleiden: 83 versus 76 procent. 

Switchen

Dit jaar denkt 37 procent van de vijftigplussers erover om te switchen van zorgverzekeraar; 2 procent wil dit zeker doen. Die cijfers zijn vergelijkbaar met vorig jaar, toen 38 procent van plan was om misschien dan wel zeker over te stappen. Reden voor overstappen is vooral de hoop op een lagere premie (62 procent). Dat verschil moet dan wel fors zijn: €15,- of meer per maand, zegt 20 procent. Toch zijn vijftigplussers over het algemeen honkvast: de afgelopen vijf jaar is 74 procent van de respondenten nog niet van zorgverzekeraar gewisseld; 16 procent slechts één keer. 

Fit

Vijftigplussers voelen zich over het algemeen fit: 52 procent van de respondenten geeft aan zich jonger te voelen dan zijn of haar eigen leeftijd. Gemiddeld voelen respondenten zich zes jaar jonger. Hoe ouder men is, hoe vaker men zich jonger voelt. Ook gunstig: 9 procent van de vijftigplussers is sinds de coronacrisis gezonder gaan eten. Slechts 5 procent is juist minder gezond gaan eten, dat zijn vaak de 50-59 jarigen (8 procent). Vooral vijftigplussers uit Zuid-Holland (10 procent), Gelderland (11 procent) en Zeeland (13 procent) zijn gezonder gaan eten. Met bewegen is het helaas minder positief gesteld: slechts 11 procent van de vijftigplussers zegt meer te zijn gaan bewegen tijdens de coronaperiode, ten opzichte van bijna een kwart (24 procent) dat juist luier is geworden. Vooral vijftigplussers uit Zuid-Holland (31 procent) en Groningen (32 procent) zijn minder gaan bewegen.


Het kwantitatieve Zorgonderzoek 2020 is in opdracht van Startpagina.nl online uitgevoerd tussen 19 oktober en 1 november 2020 door Bureauvijftig i.s.m. Ruigrok NetPanel. De doelgroep voor dit onderzoek bestaat uit Nederlanders van vijftig jaar en ouder en de steekproef is representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. In totaal hebben 1.522 Nederlandse vijftigplussers de vragenlijst helemaal ingevuld. Representativiteit is bereikt door stratificatie voor de datacollectie en een weging van de resultaten achteraf. Als steekproefkader is gebruik gemaakt van het Nationale 50Plus Panel.

Bron: Van Houten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen