Catharina Ziekenhuis neemt gecombineerde sneltest in gebruik

Op de Spoedeisende Hulp van het Catharina Ziekenhuis krijgt iedereen die met coronasymptomen wordt opgenomen in het ziekenhuis vanaf deze week een snelle PCR-test die in twintig minuten duidelijkheid geeft over drie virussen: het coronavirus en Influenza A en B; de twee virussen die de griep veroorzaken.

De monsters van de snelle PCR test worden ingezet op de zogenaamde Liat, een apparaat wat één monster per keer kan controleren. Deze test is voor het Catharina Ziekenhuis niet helemaal nieuw. “We gebruiken deze test in het griepseizoen. Dat doen we al drie jaar. Wat wel nieuw is dat we nu ook meteen kijken of een patiënt corona heeft. De patiënt wordt dus in één test gecontroleerd op drie virussen. Juist die combinatie is belangrijk omdat we als ziekenhuis alle patiënten met klachten die kunnen passen bij het coronavirus of influenza in isolatie verplegen”, zegt manager Spoedeisende Hulp, Marieke van Schijndel, “we hadden de afgelopen maanden al de beschikking over een snelle coronatest die binnen 1,5 uur een uitslag gaf, maar de Liat geeft nog sneller duidelijkheid. En dat is heel prettig op een drukke SEH, want nu kunnen we nog sneller beoordelen of een patiënt naar een speciale afdeling moet of dat hij opgenomen kan worden op een reguliere verpleegafdeling. De druk op de zorg kan met deze snelle PCR test veel beter over het ziekenhuis worden verspreid.”

Getraind

De medewerkers van de Spoedeisende Hulp zijn de afgelopen weken getraind om de snelle PCR test uit te voeren. “Dit gebeurt onder supervisie van PAMM, het laboratorium voor pathologie en medische microbiologie. PAMM zorgt voor de kwaliteitsborging van het systeem”, legt arts-microbioloog dr. Ilse Overdevest uit, “de PCR-test op de Liat is nét zo betrouwbaar als de reguliere PCR-test.”

Verdeling

Alle testmaterialen worden in de huidige pandemie centraal in Nederland verdeeld door het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten (LCDK). “PAMM krijgt een hoeveelheid snelle PCR testen per week toegewezen voor de gehele regio en distribueert deze naar de ziekenhuizen. Omdat we dus niet onbeperkt aan de testen kunnen komen, is het belangrijk om er op een goede manier mee om te gaan. Dat is ook de reden dat we de snelle PCR testen alleen gebruiken voor patiënten die via de SEH worden opgenomen in het ziekenhuis.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen