Behoefte aan hulp op digitaal gebied flink gestegen door coronacrisis

SeniorWeb-vrijwilligers helpen recordaantal ouderen

Ouderen hebben tijdens de coronacrisis fors vaker hulp op digitaal gebied gezocht. SeniorWeb ziet tot nu toe een stijging van bijna 15 procent in het aantal vragen ten opzichte van vorig jaar. Er zijn tot en met eind november maar liefst ruim 63.000 hulpvragen gesteld én opgelost. Nog niet eerder werden zoveel vragen gesteld. Vooral in de maanden april en oktober was de nood duidelijk erg hoog.

Online contact


Senioren hebben vooral hulp nodig om in contact te blijven met familie en vrienden, en om praktische zaken te regelen nu zij maandenlang (alleen) thuis zitten. De noodzaak om te kunnen whatsappen, beeldbellen en online boodschappen doen nam opeens enorm toe. Maar omdat veel ouderen daar nog geen ervaring mee hadden, stelden zij hier volop vragen over. En doordat mensen veel thuis zaten, gebruikten zij hun computers, tablets en smartphones ook intensiever dan normaal. Dit leidde tot heel veel uiteenlopende hulpvragen.

Zelfredzaamheid


Door de coronacrisis versnelt de digitalisering en moeten mensen vaker zaken online regelen, zoals bijvoorbeeld beeldbellen met de huisarts. Dat is lastig voor ouderen die nog niet zo digitaal vaardig zijn. De behoefte aan hulp en uitleg op digitaal gebied is ontzettend groot. In de eerste coronagolf is daarom direct aan iedereen die het nodig had hulp verleend, ook aan mensen die geen lid van SeniorWeb waren. Hierdoor zijn er duizenden ouderen extra geholpen. Daniël de Levita, directeur van SeniorWeb, licht deze beslissing toe: ‘We vinden het heel belangrijk om in deze crisis zoveel mogelijk mensen te helpen. Juist ook omdat hulp uit de eigen omgeving nu niet altijd mogelijk is. Digitale vaardigheden zijn onmisbaar geworden en vergroten de zelfredzaamheid.’

Dezelfde taal


Ongeveer 500 enthousiaste SeniorWeb-vrijwilligers tackelen alle digitale problemen. Zij zijn veelal zelf ook senior en begrijpen daardoor goed waar de vragenstellers tegenaan lopen. Ze spreken dezelfde taal als hun leeftijdsgenoten. Senioren met een digitale vraag worden telefonisch, op afstand, via internet en aan huis geholpen. Bezoek aan huis en ook les op locatie was regelmatig niet mogelijk door de coronamaatregelen, waardoor dit jaar het aantal vragen dat telefonisch en op afstand werd opgelost bijna verdubbelde. Vandaag, op Nationale Vrijwilligersdag, is SeniorWeb dan ook heel blij dat zijn vrijwilligers dit mogelijk hebben gemaakt. Juist in coronatijd zetten zij zich extra in om anderen te helpen. Wij zijn zeer trots op onze vrijwilligers!

Bron: Seniorweb.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen