Betere behandeling bacteriële meningitis

0
498

Bacteriële meningitis is een ernstige ziekte met een hoge ziektelast en sterfte. De laatste decennia is de ontstekingsremmer dexamethason toegevoegd aan de standaardbehandeling die bestaat uit antibiotica. Dit heeft het ziektebeloop veranderd. Kloek beschrijft hoe de epidemiologie en de klinische kenmerken van bacteriële meningitis zijn veranderd na de aanvullende behandeling met dexamethason.
Ze keek naar de lange-termijngevolgen van pneumokokkenmeningitis een tot vijf jaar na de ziekte. Herstelde patiënten hadden vaker neurologische restschade en ze voerden neuropsychologische testen slechter uit dan een controlegroep. Daarnaast ervoeren patiënten een lagere kwaliteit van leven en hadden ze vaker slaapstoornissen.
Ook onderzocht Kloek waarom sommige mensen meningitis ontwikkelen en anderen niet en waarom sommigen de acute ziekte wel overleven en anderen niet. Waarschijnlijk speelt de wisselwerking tussen omgevingsfactoren, virulentie en gevoeligheid van de patiënt hierbij een rol.

Dinsdag 8 december
Promotie (UvA), Agnietenkapel, 15.00 uur
Anne Kloek: Betere behandeling bacteriële meningitis
Link naar proefschrift

Vorig artikelBeter beoordelen microcirculatie bij gynaecologische aandoeningen
Volgend artikelMeer aandacht voor slaapproblemen bij kinderen met kanker
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.