Ikazia start met communicatiecampagne tegen agressie in de zorg

Array

Omdat verbaal en fysiek geweld steeds vaker voorkomt binnen de zorg, start het Ikazia Ziekenhuis een communicatiecampagne die de agressie tegen zorgverleners een halt moet toeroepen. Medewerkers van het ziekenhuis hebben regelmatig te maken met intimidatie en agressieve bezoekers. De campagne #samentegenagressieindezorg moet mensen bewust maken van hun gedrag en een einde maken aan grensoverschrijdend gedrag.

Zorgpersoneel ervaart rond de tweede coronagolf meer weerstand, agressie en boosheid. Medewerkers van Ikazia worden geconfronteerd met scheldpartijen en geschreeuw wanneer zij een bezoeker of patiënt aanspreken op de geldende coronaregels en maatregelen.

Door corona mogen slechts een beperkt aantal mensen een naaste in het ziekenhuis bezoeken en dat zorgt voor een ‘behoorlijke emotionele druk’. Ook het overplaatsen van patiënten geeft soms heftige discussies en verbale agressie. Emotie speelt hierin een belangrijke rol. Algemeen directeur Rob Kievit: “Uiteraard hebben wij begrip voor teleurstelling en frustratie op de soms schrijnende beslissingen die we moeten nemen, maar zorgverleners uitschelden en intimideren, dat tolereren we gewoon écht niet”.

De campagne bestaat uit een social media-campagne, en posters die zich bevinden op verschillende locaties binnen het ziekenhuis. Een voorbeeld van een afbeelding die het ziekenhuis deelt, is een foto van een zorgmedewerker met daarbij de tekst. “Ik zorg met hart en handen voor u, schreeuwen helpt niet, #samentegenagressieindezorg”

De komende periode wil het Ikazia Ziekenhuis het agressieve gedrag op alle fronten terugdringen. “Wij snappen de frustraties, maar begrijpen niet dat deze op onze zorgverleners wordt afgereageerd. Het is een moeilijke tijd, ook voor zorgverleners. Laten wij hier met respect voor elkaar samen doorheen komen.” aldus Kievit.

Bron: Ikazia Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen