Migraine, wat als medicatie niet helpt?

Migraine is hersenziekte en een veel voorkomende vorm van ernstige vorm van hoofdpijn. Iedere dag hebben zo’n 70.000 Nederlanders een migraineaanval. Migraine heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven van mensen en zorgt ervoor dat mensen niet naar behoren kunnen functioneren. Bij vrouwen komt migraine drie keer vaker voor dan bij mannen.

Bij migraine is de samenwerking tussen de bloedvaten en de zenuwen tijdelijk verstoord. Hoe dat precies komt, is niet bekend. Vaak begint migraine met schitteringen, tintelingen of een verlamd gevoel; migraine aura.

Als de aanvallen regelmatig voorkomen heeft dat invloed op de werkprestaties en leidt dat ook tot problemen met het onderhouden van sociale contacten. Ook sportbeoefening komt er soms door in het gedrang.

Helaas is migraine niet te genezen, wel zijn er steeds betere medicijnen. Als u meerdere aanvallen per maand heeft, kunt u ervoor kiezen dagelijks medicijnen te gebruiken om het aantal aanvallen te verminderen. Er zijn diverse medicijnen om migraineaanvallen te voorkomen en verminderen. De middelen die worden voorgeschreven zijn bètablokkers, amitriptyline , natriumvalproaat, sumatriptan en rizatriptan. Deze middelen kunnen een verlichting geven tijdens een aanval verlichting en deze soms zelfs stoppen. Maar medicatie werkt niet bij iedereen.

Behalve medicatie zijn er nog andere behandelingen van migraine. Meestal aanvullend, soms als alternatief. Niet altijd is de werking van alternatieve behandelingen wetenschappelijk bewezen. Dat wil niet zeggen dat ze je niet kunnen helpen.

De behandeling van migraine is gebaseerd op 3 uitgangspunten:

  1. het vermijden van uitlokkende factoren
  2. het verminderen van hoofdpijn tijdens een aanval
  3. het voorkomen van nieuwe aanvallen (preventie).

Een van de bewezen manieren om migraine behandelen zonder medicijnen is acupunctuur. Aan het effect van acupunctuur liggen verschillende werkingsmechanismen ten grondslag waar uitvoerig onderzoek naar is gedaan.

Acupunctuur bij migraine is gebaseerd op:

  • pijnbestrijding: door spieren en ander weefsel te stimuleren, laat acupunctuur endorfinen en andere pijnstillende stoffen vrijkomen. Het verandert de manier waarop het brein met pijn omgaat (Zhao 2008, Zijlstra 2003, Pomeranz, 1987).
  • Vermindering van ontstekingen, door vasculaire en immunomodulerende factoren (Kim 2008, Kavoussi 2007, Zijlstra 2003).
  • verminderen van cortical-verspreiding (een elektrische golf in de hersenen die bij migraine voorkomt) en de waarden van calcitroninpeptide en substantie P in het plasma (Shi 2010).
  • moduleren de extracraniale en introcraniale bloedstroom (Park 2009).
  • stimuleren van serotonine in de hersenen (Zhong 2007).
Bronnen:

Becker, C. e. a., ‘Migraine incidence, comorbidity and health resource utilization in the UK’, Cephalalgia 2008:28, pp. 57-64.

‘IHS 2004, Headache Classification Subcommittee of the International Headache Society. The International Classification of Headache Disorders, 2nd edition’, Cephalalgia 2004: 24, pp. 1-160.

‘Managing migraine’, Drug and Therapeutics Bulletin 1998:36, pp. 41-44.

Olesen, J. e. a., ‘Funding of headache research in Europe’, Cephalalgia 2007:27, pp. 995-999.

McDonald, J. en S. Janz,  The Acupuncture Evidence Project, 2017.

Pomeranz, B., ‘Scientific basis of acupuncture’, in: G. Stux, Pomeranz B. (red)., Acupuncture Textbook and Atlas, Heidelberg, Springer-Verlag 1987, pp. 1-18.

Zijlstra, F. J. e.a., ‘Anti-inflammatory actions of acupuncture’, Mediators Inflamm 2003:12, pp. 59-69.

Zhao, Z.Q., ‘Neural mechanism underlying acupuncture analgesia’, Prog Neurobiol., augustus 2008:85(4), pp. 355-75.

Kavoussi B. en B.E. Ross,’The neuroimmune basis of anti-inflammatory acupuncture’, Integr Cancer Ther. 2007 Sep:6(3), pp. 251-257.

Kim H.W., D.K. Uh, S.Y. Yoon e.a., ‘Low-frequency electroacupuncture suppresses carrageenan-induced paw inflammation in mice via sympathetic post-ganglionic neurons, while high-frequency EA suppression is mediated by the sympathoadrenal medullary axis’, Brain Res Bulletin, maart 2008 28:75(5), pp. 698-705.

Shi H., L.H. Li, C.F. Ji, H.Y. Shang, E.C. Qiu e.a., ‘Effect of electroacupuncture on cortical spreading depression and plasma CGRP and substance P contents in migraine rats’, Zhen Ci Yan Jiu, 2010 Feb:35(1), pp. 17-21.

Park K.-H., H.-J. Kim, S.-Y. Baek, B.-M. Cho en T.-W. Yoo, ‘Effect of acupuncture on blood flow velocity and volume in common carotid and vertebral arteries in migraine patients’, Medical Acupuncture, 2009:21(1), pp. 47-54.

Zhong G.-W. en W. Li, ‘Effects of acupuncture on 5-hydroxytryptamine1F and inducible nitricoxide synthase gene expression in the brain of migraine rats’, Journal of Clinical Rehabilitative Tissue Engineering Research, 2007:11(29), pp. 5761-5764.

Acupunctuur is heeft haar oorsprong in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Onderzoek naar de werking van acupunctuur bij migraine

Fact Sheets, British Acupuncture Council: Migraines from A to Z 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen