Bevorder effectieve communicatie over risico’s

Wat bedoelen wetenschappers als ze zeggen dat ‘een risico niet valt uit te sluiten’ of dat een stof ‘mogelijk kankerverwekkend is’?  Wetenschappelijke onzekerheid wordt steeds belangrijker en groter onderdeel in communicatie over milieugezondheidsrisico’s. Bijvoorbeeld bij nieuwe technologieën of in crises.  Vaak is kennis onvolledig waardoor er geen conclusies over risico’s getrokken kunnen worden. Tegelijkertijd moeten we al wel beslissen hoe we met deze ‘onzekere risico’s’ om willen gaan.  


Hoe kan communicatie over dit soort ‘onzekere risico’s’ bevorderd worden? Deze vraag stond centraal in het onderzoek van Jansen. Resultaten laten zien dat een verschil in het gebruik van termen als ‘risico’ of ‘schadelijk’, en het begrip van deze termen tot verkeerde conclusies over het bestaan van risico’s kunnen leiden. Ook bleek dat wetenschappelijke informatie vaak niet aansluit bij de perspectieven en verwachtingen van burgers. Experts denken onterecht dat burgers geen onderscheid maken tussen gevaren en risico’s waardoor dit onderscheid in communicatie niet duidelijk wordt gemaakt. De huidige manier van communiceren van wetenschappelijk onzekerheid biedt veel ruimte voor (mis)interpretatie. Burgers reageren met name ongunstig op onzekerheid, wanneer ze verwachten dat veiligheid vastgesteld is. Jansen geeft aanbevelingen om effectieve risicocommunicatie te bevorderen.
link naar het proefschrift 

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen