De oproep voor 2021 van het gezamenlijk EU-programma voor onderzoek naar neurodegeneratieve ziekten (JPND) is open

Array

JPND nodigt multinationale onderzoeksteams uit om voorstellen in te dienen die gericht zijn op het identificeren en meten van fysiologische effecten en gerelateerde biomarkers die kunnen worden gekoppeld aan de ontwikkeling van neurodegeneratieve ziekten.

Neurodegeneratieve ziekten

Neurodegeneratieve ziekten zijn slopende en grotendeels onbehandelbare aandoeningen die sterk verband houden met de leeftijd. Wereldwijd lijden naar schatting 47 miljoen mensen aan de ziekte van Alzheimer en aanverwante aandoeningen. Dit cijfer zal naar verwachting elke 20 jaar verdubbelen naarmate de bevolking ouder wordt.

Zenuwweefsel

De ontwikkeling van efficiënte behandelingen voor de meeste neurodegeneratieve ziekten wordt belemmerd door het feit dat de detectie ervan in de late stadia ingrijpt, tegen die tijd dat de integriteit van het zenuwweefsel is aangetast. Slecht gekarakteriseerde vroege fysiologische stoornissen waarvan bekend is dat ze optreden voordat ondubbelzinnige symptomen van elke neurodegeneratieve ziekte worden gedetecteerd. Deze veranderingen kunnen onder meer het verstoren van slaap, reukzin, gehoor, gezichtsvermogen, metabolische factoren en sociale betrokkenheid omvatten.

Al deze tekens kunnen worden gebruikt als vroege indicatoren van latere ziekten en zijn in de meeste gevallen meetbaar in natuurlijke omgevingen van het dagelijkse leven. Daarom zou de identificatie van de circuits en moleculaire paden die worden beïnvloed, veelbelovende doelen kunnen onthullen voor vroege interventies en therapieën voor neurodegeneratieve ziekten.

Bron: NovumPR

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen