Negatieve PCR-test blijft verplicht voor reizigers uit hoog-risicogebieden

Wetswijziging aangenomen

Zowel de Eerste als de Tweede Kamer zijn akkoord met een aanpassing van de Wet publieke gezondheid, die reizigers uit hoog-risicogebieden verplicht een negatieve PCR-testuitslag te laten zien bij vertrek naar Nederland. Dit geldt voor alle reizigers die per vliegtuig, bus, trein of schip uit deze gebieden naar Nederland komen. Het kabinet wil hiermee voorkomen dat mensen die vanuit het buitenland terugreizen naar Nederland het virus met zich meebrengen. Bovendien is er een mogelijk besmettelijkere variant van het COVID-19-virus aanwezig in een aantal landen.

Het kabinet past de wet aan om iedere mogelijke discussie over de juridische grondslag voor de verplichte negatieve testuitslag, voor zover nodig, te beslechten. Daarnaast blijft het kabinet benadrukken alleen op reis te gaan als het strikt noodzakelijk is. Vakantie en familiebezoek zijn niet-noodzakelijke reizen. Mensen die uit hoog-risicogebieden komen moeten in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

De wet is vanaf 9 januari van kracht. Op 4 januari ging er al een ministeriële regeling in onder de Tijdelijke wet maatregelen covid-19, waarin deze verplichting was opgenomen. Voor reizigers naar Nederland blijft de situatie dus ongewijzigd.

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen