Update verspreiding Britse coronavariant, VOC 202012/01, in Nederland

Array

Het aantal mensen waarbij de nieuwe coronavariant VOC 202012/01 (Britse coronavariant) is vastgesteld, is gestegen van 11 naar ongeveer 50 personen.

In de reguliere laboratoriumsteekproeven, de zogenaamde kiemsurveillance, zijn in Nederland,  naast de eerder gerapporteerde vier nog twee besmettingen met deze coronavariant aangetoond, in de regio Amsterdam en in de regio Leeuwarden. De twee personen waarbij de VOC 202012/01 coronavariant is vastgesteld hadden geen link met het Verenigd Koninkrijk. Bij bron- en contactonderzoek bij eerder gevonden besmettingen zijn nog twee personen naar voren gekomen die besmet waren met deze coronavariant.

De nieuwe coronavariant werd verspreid over het land bij nog eens zes mensen aangetoond die kortgeleden in het Verenigd Koninkrijk zijn geweest. Ook werd de variant zes maal aangetroffen  in een cluster van besmettingen in de regio Amsterdam en  bij ongeveer 30 personen in de regio Rotterdam-Rijnmond, grotendeels gelinkt  aan een uitbraak op een basisschool in deze regio.  De variant lijkt zich daarmee vooral te verspreiden in de regio’s Amsterdam en Rotterdam-Rijnmond.

Variant VOC 202012/01 besmettelijker, ziekteverloop gelijk

De variant lijkt besmettelijker te zijn, maar tot nu toe is er geen reden om aan te nemen dat het ziekteverloop anders of ernstiger is dan met de variant die op dit moment het meeste in Nederland gevonden wordt.

GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en doen verder onderzoek

Als er een besmetting met de Britse coronavariant is aangetroffen, start de GGD bron-en-contactonderzoek op.

Onderzoek door GGD Rotterdam en Erasmus MC Erasmus University Medical Center 

Na een uitbraak op een basisschool waar een besmetting met de Britse coronavariant eind december werd vastgesteld hebben het Erasmus MC en GGD Rotterdam-Rijnmond  een grootschalig uitbraakonderzoek opgestart. De eerste resultaten en andere informatie over dit onderzoek zijn op de website van GGD Rotterdam-Rijnmond te vinden.

Over Kiemsurveillance

Er wordt in Nederland continu steekproefsgewijs nagegaan welke varianten van het coronavirus circuleren, en of het virus verandert. Dat de Britse coronavariant ook in Nederland voorkomt werd vastgesteld in een nationaal surveillanceprogramma waarin met 21 laboratoria in Nederland samengewerkt wordt  in de zogenaamde ‘kiemsurveillance’. De laboratoria sturen regelmatig een steekproef aan monsters naar het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  of Erasmus MC, waar de genetische informatie van het virus wordt vastgesteld. Zo wordt in kaart gebracht welke variant waar in het land voorkomt en of er nieuwe varianten zijn. Dit wordt sequentie-analyse genoemd. Op dit moment worden in Nederlands zo wekelijks ongeveer 350-500 monsters onderzocht. Als er aanleiding is, zijn er mogelijkheden om dit onderzoek uit te breiden. 

Maatregelen

Ook bij de Britse variant van het coronavirus is het belangrijk om je goed aan de basis hygiënemaatregelen te houden, je zo snel mogelijk te laten testen bij (milde) klachten, en de isolatie- en quarantainemaatregelen strikt op te volgen.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen