Huisartsen nemen geen genoegen met ’nee’ van minister de Jonge

De meeste huisartsen in de spoedzorg kunnen deze maand nog niet worden gevaccineerd tegen corona. Minister Hugo de Jonge legt een woedende brief van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) naast zich neer. De LHV verzocht om 15.000 vaccins om huisartsen eind deze maand te kunnen vaccineren.

Minister De Jonge geeft op geen enkele manier blijk dat hij de urgentie van de situatie inziet, aldus de LHV. Het is onbegrijpelijk dat de minister zo omgaat met een beroepsgroep die zo cruciaal is voor de COVID-zorg en voor de zorg aan bijvoorbeeld thuiswonende ouderen en de spoedzorg. De Ledenraad van de LHV gaf daarop een niet mis te verstane boodschap af: hier nemen we geen genoegen mee.

Ella Kalsbeek, LHV-voorzitter: “Het is zo zonde dat hier zoveel tijd aan verloren gaat en dat de huisartsen zich hierdoor zo niet gezien voelen. We bereiden ons voor op een forse toename van de uitval in de huisartsenzorg, dat maakt de houding van de minister zo onbegrijpelijk. Van veel kanten hebben we de afgelopen dagen steun gekregen, zoals van de ziekenhuizen die zo afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van de huisartsenzorg.”

Wat nu?

“We zullen de druk verder opvoeren”, zegt Ella Kalsbeek. “De minister zal doordrongen moeten raken van de ernst van de situatie. De huisartsen zijn bezorgd over het overeind houden van de patiëntenzorg, al helemaal met de berichten over de Britse variant. We hebben in de ziekenhuizen gezien wat de consequenties zijn van een hoge personeelsuitval voor de patiënten. Dat willen we te allen tijde voorkomen in de huisartsenzorg natuurlijk. Huisartsen willen er zijn voor hun patiënten, dat staat voorop. Daarom hechten wij zo aan het spoedig vaccineren van de huisartsen.”

Brief minister De Jonge aan LHV over vaccineren huisartsen

Bron: LHV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen