Vandaag, vrijdag 22 januari bespreekt OMT inzet FFP2-maskers voor zorgpersoneel

Het OMT bespreekt vandaag het verzoek van V&VN en de vakbonden om de richtlijnen voor mondneusmaskers aan te scherpen. Het gemuteerde virus is veel besmettelijker en gaat waarschijnlijk in april voor een derde golf zorgen. Een zeer kleine hoeveelheid virus kan al leiden tot besmetting. Er worden landelijk extra maatregelen ingezet.

Beroepsorganisaties in de zorg willen dat er ook gezorgd wordt voor maximale bescherming voor verpleegkundigen en verzorgenden. Inmiddels zijn er al heel veel medewerkers in de zorg besmet geraakt. Waarbij er al 21 zijn overleden. Daarom wordt aan werkgevers geadviseerd om nu snel op te schalen en FFP2-maskers in te zetten.

Het RIVM adviseert nu nog chirurgische mondneusmaskers van het type IIR te gebruiken bij de meeste zorghandelingen, ook bij coronapatiënten. FFP2-maskers sluiten echter nauwer aan op het gezicht en beschermen beter tegen virussen van buitenaf. Hoewel er op dit moment geen zekerheid bestaat dat FFP2-maskers noodzakelijk zijn, kunnen we zorgprofessionals wel de grootst mogelijke veiligheid bieden door met FFP2-maskers te werken.

V&VN en de bonden pleiten er daarom voor om FFP2-maskers breed in te zetten in de zorg, ook omdat het nog maanden duurt voordat het vaccinatieprogramma effect zal hebben. De beschikbaarheid is geen probleem: er zijn inmiddels grote voorraden FFP2-maskers aanwezig in Nederland.

Bron: V & VN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen