Functioneren op werk met persoonlijkheidsstoornis

Array

Dinsdag 26 januari 2021
Promotie (VU), 11.45 uur, online
Trees Juurlink: Functioneren op werk met persoonlijkheidsstoornis

Juurlink deed onderzoek naar het functioneren op het werk bij mensen met een persoonlijkheidsstoornis (PS) en in het bijzonder mensen met (symptomen van) een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS). Zij toont aan dat (symptomen van) BPS veel voorkomt bij mensen uit de beroepsbevolking en verschillende patiëntpopulaties.

Deels te verklaren

De associatie tussen verminderd functioneren op het werk en (symptomen van) BPS is deels te verklaren door kenmerken van BPS (bijvoorbeeld interpersoonlijk functioneren & identiteit), comorbiditeit met andere psychiatrische aandoeningen, zoals depressieve en angststoornissen, en gedeelde onderlinge kenmerken (zoals affectieve instabiliteit), stigma, en gebrek aan samenwerking tussen GGZ, bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde en de werkplek.

Andere factoren, zoals de psychosociale werkomgeving en maatschappelijke factoren dragen ook bij aan verminderd functioneren op het werk.

Dit bevestigt dat adequate GGZ-behandeling niet automatisch leidt tot beter functioneren op het werk, ook niet bij jongeren. Dit geeft het belang aan van het ontwikkelen van (vroeg)interventies gericht op het verbeteren van functioneren op het werk. Juurlink suggereert dat Individuele Plaatsing en Steun, een bewezen effectieve interventie voor het vinden en behouden van een baan bij mensen met psychische aandoeningen, ook effectief zou kunnen zijn bij mensen met PS.
Proefschrift: Occupational functioning in personality disorders

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen