Dermatitis in het gezicht door gebruik mond-neusmasker

Array

Dr Alessandro Traniello Gradassi, dermatoloog en professor aan de London North West University Healthcare NHS Trust, ziet vaker huidprpblemen die veroorzaakt worden door langdurig gebruik van mond-neusmaskers.

Het gebruik van een mondkapje en goede handhygiëne zijn de meest essentiële instrumenten om een infectie met COVID-19 te voorkomen. Het masker, in het bijzonder, biedt niet alleen waardevolle bescherming aan de drager, maar maakt ook een geïnfecteerde en asymptomatische patiënt minder besmettelijk. De veiligheid die het masker biedt is evenredig aan de mate van hoe het mondmasker aanluit aan het gezicht: wanneer dit laatste optimaal is, ontstaat een reserve van gefilterde lucht rond de neus en mond die, als we aan de ene kant in contact komen met “schone” lucht, anderzijds kan het een dermatitis of reactie van de huid kunnen veroorzaken.

Allergische contactdermatitis door frequent gebruik van mond-neusmasker

Een allergische contactdermatitis manifesteert zich klinisch met erytheem (roodheid) en blaasjes (kleine blaartjes gevuld met lichte vloeistof), jeukt intens. Deze symptomen kunnen uren en soms dagen na het gebruik van een mondkapje verschijnen. Het manifesteer zich voornamelijk, zo niet uitsluitend, op plaatsen waar er direct contact was met met het mondmasker.

De diagnose wordt bevestigd dankzij de patchtest, een onderzoek waarmee worden onderzocht van welk materiaal het masker is gemaakt, en welke verantwoordelijk is voor de allergie (denk bijvoorbeeld aan rubberproductiederivaten of bepaalde soorten conserveringsmiddelen).


Kan het mondkapje de huid irriteren?

Een zekere mate van huidirritatie, of irriterende contactdermatitis, is helaas onvermijdelijk. Zoals gezegd, om effectief te zijn moet het masker goed aan het gezicht aansluiten: helaas gaat dit gepaard met druk die op de huid wordt uitgeoefend en tijdens bewegingen wrijving veroorzaakt. Deze stimuli, hoewel zeer mild, kunnen irriterende dermatitis veroorzaken in de contactlocaties als het mondkapje lange tijd zonder pauze wordt gedragen. Sommige huidziekten, zoals atopische dermatitis, kunnen dit soort problemen doen ontstaan of verergeren.

Langdurige en intense druk van het masker of beschermende vizier op de huid kan ook leiden tot ontsteking op het niveau van de dermis, de diepste component van de huid, en leiden, in extreme gevallen, tot blijvende afwijkingen zoals bruine vlekken of littekens.

Bron: Alessandro Traniello Gradassi, dermatoloog, London North West University Healthcare NHS Trust

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen