Medisch specialisten ontwikkelen twee voedingssupplementen om patiënten beter te laten herstellen van een operatie

Veel ziekenhuizen besteden te weinig aandacht aan voeding terwijl dit juist rondom een operatie zo belangrijk is. Met deze gedachtegang ontwikkelden twee medisch specialisten in samenwerking met een team van experts het voedingssupplement “Recover”. Hiermee kunnen patiënten zelf een bijdrage leveren aan hun herstel. Recover vult alle essentiële voedingsstoffen aan waar het lichaam rondom een operatie een verhoogde behoefte aan heeft. Dit brengt het lichaam in een optimale voedingstoestand, wat het risico op complicaties verkleint, de wondgenezing verbetert en zorgt voor een beter herstel.

Chirurg Jan Ten Bosch, medeoprichter Recover Health, vertelt: “Er is wetenschappelijk bewijs voor de positieve invloed van specifieke voedingstoffen op het herstel van een operatie. Waarom wordt hier dan zo weinig aandacht aan besteed?” Uit onderzoek[1] blijkt dat drie op de vier chirurgen geloven dat een goede voedingstoestand rondom een operatie complicaties voorkomt. Iedere €0,85 die besteed wordt aan voedingstherapie voor patiënten, bespaart bovendien tot €43,- aan postoperatieve ziekenhuiskosten. Toch krijgt slechts één op de vijf patiënten een voedingsinterventie voor de operatie. Het gevolg is ondervoeding tijdens de operatie met een verhoogd risico op complicaties.

Toen medeoprichter van Recover Health en plastisch chirurg Michelle Feijen zelf langdurig in het ziekenhuis kwam te liggen en verzwakte, verbaasde het haar dat er nauwelijks naar haar voedingstoestand werd gekeken. Ze zegt: “Een groot deel van Nederland heeft, bewust of onbewust, tekorten aan specifieke voedingstoffen en vitamines. Ziekenhuizen zijn juist de plek waar goede voeding en suppletie op nummer één zou moeten staan.”

Voedingssupplementen

De twee chirurgen willen patiënten helpen beter te herstellen van een operatie en ontwikkelden twee voedingssupplementen: Recover Prepare en Recover After Surgery. De supplementen bevatten alle essentiële voedingsstoffen, zoals proteïnen, specifieke aminozuren en vitaminen, die het lichaam in een optimale voedingsstatus brengen rondom een operatie. Jan Ten Bosch vertelt trots: “Recover stimuleert de wondgenezing, vermindert spierverlies en verlaagt het risico op complicaties. Hierdoor herstellen patiënten beter. Daarbij geeft Recover patiënten een stuk regie terug: Als patiënt kun je nu zelf actief bijdragen aan je gezondheid en herstel.”

Verschillende artsen, klinieken en praktijken sluiten zich aan bij het initiatief van Recover Health, zo ook huisarts Gitte Snijders: “Wekelijks zie ik overweldigde patiënten vanwege een naderende operatie. Hun lichaam komt in handen van een ander. Met Recover wordt de focus gelegd op het herstel ná de operatie en pakken mijn patiënten weer een stuk regie in eigen handen,” aldus de huisarts. Ook werkt Recover Health samen met diëtisten, fysiotherapiepraktijken en coaches om aandacht te geven aan drie pijlers: voeding, beweging en mindset. Volgens Recover Health bereiden patiënten zich zo maximaal voor op een operatie.

Op dit moment is Recover alleen nog te verkrijgen bij aangesloten praktijken, klinieken en via de website van Recover Health[2]. Maar het doel van de oprichters is iedereen te helpen die een operatie ondergaat. Medeoprichter Sven Feijen concludeert: “Iedereen die geopereerd wordt, moet gebruik kunnen maken van Recover. Iedereen heeft immers recht op een optimaal herstel. Juist daarom gaan we Recover met de wereld delen.”

Video totstandkoming Recover Health

Bent u benieuwd hoe Recover Health is ontstaan? Bekijk dan de onderstaande video van Recover Health op YouTube. Ook deze film mag gepubliceerd worden.

Over Recover Health

Het is de ambitie van Recover Health om patiënten beter te laten herstellen na een operatie.

De voedingssupplementen van Recover zorgen ervoor dat het lichaam van de patiënten in een optimale voedingstoestand verkeert tijdens en na een operatie. Daarnaast kunnen patiënten gebruik maken van persoonlijke begeleiding op het gebied van voeding, beweging en mindset. Hierdoor herstellen ze sneller, wordt de wondgenezing gestimuleerd en het risico op complicaties en infecties verlaagd.

Met Recover nemen de patiënten een stuk regie over hun eigen herstel en gezondheid in eigen handen.

[1]https://www.researchgate.net/publication/322688466_American_Society_for_Enhanced_Recovery_and_Perioperative_Quality_Initiative_Joint_Consensus_Statement_on_Nutrition_Screening_and_Therapy_Within_a_Surgical_Enhanced_Recovery_Pathway

[2] https://recoverhealth.nl/

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen