Overzicht 15 jaar onderzoek over SlaapApneu vanuit het patiënten perspectief

ApneuVereniging biedt een samenvatting aan van 15 jaar onderzoek naar Apneu in Nederland. Deze jaarlijkse onderzoeken zijn verricht onder, afwisselend, slaapklinieken en apneupatiënten. Hierdoor is een overzicht ontstaan hoe de zorg voor apneupatiënten zich in de afgelopen jaren ontwikkeld heeft en hoe patiënten die zorg gewaardeerd hebben. De onderzoeken zijn uitgevoerd door het onderzoeksbureau Kantar op instigatie van de ApneuVereniging. Er zijn nu al zo’n 300.000 mensen onder behandeling voor Apneu. Toch is dat pas de helft van alle patiënten, want het duurt vaak jaren voordat zij de juiste diagnose krijgen. Maar: onbehandelde apneu maakt je kwetsbaarder voor tal van andere aandoeningen, als een dief in de nacht. Wie lange tijd diepe slaap moet missen krijgt niet alleen vaak serieuze andere medische klachten, maar komt geregeld ook sociaal of op het werk in forse problemen. Daarmee wordt het maatschappelijk effect van te late diagnose en behandeling nog veel groter. En dat terwijl een apneubehandeling goedkoop en effectief is, bij de mensen die wel behandeling krijgen. In de bijgevoegde monografie zijn de uitkomsten van vijftien jaar onafhankelijk onderzoek onder apneu-patiënten en slaapklinieken samengevat, in heldere grafieken en beschrijving. Hierin zijn de belangrijkste resultaten terug te vinden, met onderbouwing en uitleg.

Link naar de monografie: https://apneuvereniging.nl/monografie-over-het-zorgtraject-van-slaapapneu-2020/

Bron: ApneuVereniging

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen