VR-bril kan helpen te ontspannen bij vaccinatie tegen corona

’s Heeren Loo helpt cliënten met VR

Met de inzet van de nieuwste technologische snufjes probeert ’s Heeren Loo het vaccineren van de cliënten draaglijk te maken. Om te ontspannen en stress kwijt te raken kunnen cliënten in Noord-Holland een VR-bril opzetten.


’s Heeren Loo wil testen of de inzet van een VR-bril cliënten kan helpen om ‘de pijn te verzachten’, zegt Noëlle Sneep, manager Innovatie. Uit onderzoek in de zorg is namelijk bekend dat als mensen tijdens het prikken een VR-bril dragen zij minder pijn ervaren en ook minder angstig zijn. En ook na de vaccinatie heeft de VR-bril toegevoegde waarde.
De VR-bril wordt binnen ’s Heeren Loo al veelvuldig gebruikt door cliënten om te ontspannen en er wordt onderzoek gedaan naar de toepassing in het behandelen, van bijvoorbeeld angststoornissen. De VR-bril wordt nu bij het vaccineren uitgeprobeerd op locaties in Noord-Holland, bijvoorbeeld in woonzorgpark Noorderhaven in Julianadorp en ‘t Skagerak in Schagen.


Soms té spannend

Inenten is voor veel cliënten met een verstandelijke beperking een spannend en soms té spannend vooruitzicht. Velen begrijpen niet waarom of waartegen ze worden ingeënt. Ook verandering van de dagelijkse routine kan stress geven. Daarom kan juist ontspanning cliënten helpen tijdens de vaccinatie. Vooraf wegen de arts, de begeleider van de cliënt en een medewerker innovatie zorgvuldig af of de VR-bril geschikt is om een cliënt aan te bieden.
“Ik ben bij de zeehonden geweest!”, vertelde een cliënt enthousiast na het bekijken van het filmpje.


Zelf opzetten

Als ook de cliënt de VR-bril wil uitproberen, mag hij de bril zelf opzetten. Voorafgaand, tijdens of na de vaccinatie. Er zijn speciaal voor de vaccinatie een aantal filmpjes geselecteerd. Rustige filmpjes waar de cliënt virtueel met dolfijnen gaat zwemmen of een wandeling maakt door een sprookjesbos. Ook is er een filmpje over dieren. “Wat fijn dat de VR-bril beschikbaar is om te ontspannen na de vaccinatie als de cliënt dat wil”, stelt een begeleider.


Tweede inenting

’s Heeren Loo is volop bezig met de vaccinatie van de cliënten. Op de woonzorgparken krijgen de meest kwetsbare cliënten hun tweede inenting. Cliënten die een eigen huisarts hebben, krijgen inmiddels hun eerste inenting tegen corona. Daarmee zijn inmiddels zo’n vijfduizend kwetsbare cliënten nu (deels) gevaccineerd. Volgende week kunnen nu ook eindelijk onze zorgmedewerkers naar de GGD voor hun eerste vaccinatie tegen corona.
Als de proef een succes blijkt kan de VR-bril vaker worden gebruikt, zegt Noëlle Sneep. ‘We weten nu al dat de VR-bril sommige cliënten verder helpt. Als dat op meer manieren kan, is dat fijn. Denk aan de inzet van de VR-bril bijvoorbeeld bij de jaarlijkse griepprik die veel cliënten krijgen.’

Bron: ’s Heeren Loo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen