Umc’s introduceren de functie van regieverpleegkundige

De umc’s introduceren de functie van regieverpleegkundige. De regieverpleegkundige heeft specifieke taken en verantwoordelijkheden in het totale zorgproces van de patiënt, binnen de werkeenheid maar ook binnen de keten. Landelijk worden het kader en de uitgangspunten geboden, in elk umc wordt de functie op details verder ingevuld en vorm gegeven met de verpleegkundigen en in eigen tempo ingevoerd.

De umc’s zijn trots op hun verpleegkundigen. Het beroep ontwikkelt zich door de jaren heen. De Covid-19-crisis versterkt het idee dat gedifferentieerde inzet van verpleegkundigen van meerwaarde kan zijn voor de (kwaliteit van) zorg die zij leveren en op deze manier kunnen verpleegkundigen beter en sneller inspelen op veranderingen in de zorg. Daarnaast biedt het meer loopbaanperspectieven, wat kan bijdragen aan het binden en boeien van verpleegkundigen aan het vak.

Regieverpleegkundige richt zich op specifieke taken

De regieverpleegkundige richt zich op specifieke taken en verantwoordelijkheden op het gebied van coördinatie, kwaliteit en zorgvernieuwing. Denk daarbij aan evidence based werken, connected care en het monitoren van zorguitkomsten.

Reden voor de introductie van de nieuwe verpleegkundige functie binnen de functiefamilie Verpleging & Verzorging is de toenemende mate van complexe zorgvragen, technologieën die elkaar snel opvolgen, het steeds meer werken in netwerken, zorgpaden en ketens. De introductie van regieverpleegkundige is onderdeel van het VIP Programma. Dit programma richt zich onder meer op gedifferentieerde inzet van verpleegkundigen binnen de umc’s. Bij deze verandering en gedifferentieerde inzet van verpleegkundigen geldt het volgende uitgangspunt zoals overeengekomen in een gezamenlijke verklaring tussen zorgbranches, V&VN en vakbonden: “Iedere verpleegkundige, ongeacht het diploma heeft recht op loopbaan- en ontwikkelingskansen. Bij de toegang tot functies van verschillend werk- en denkniveau wordt gekeken naar competenties, bekwaamheden, ervaring, talenten, wensen, ambities, motivatie, en niet alleen naar de diploma’s van betrokken verpleegkundigen.”

Bron: NFU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen