‘Breder maatschappelijk perspectief nodig om gevolgen pandemie te bestrijden’

Om politici en beleidsmakers in de toekomst te helpen betere beslissingen te nemen in tijden van een pandemie, moeten gezondheidswetenschappers in hun adviezen voortaan veel vaker rekening houden met de effecten van maatregelen op sectoren buiten de zorg. Gezondheidseconomen van de Universiteit Maastricht en die in de Engelse stad Birmingham pleiten daarom voor een breder maatschappelijk perspectief in studies die de economische impact van coronamaatregelen evalueren. Hun oproep is vandaag gepubliceerd in het International Journal of Technology Assessment in Healthcare.

Perspectief

Wetenschappers binnen het vak van de gezondheidseconomie hebben volgens de Maastrichtse onderzoekers veelal de neiging zich enkel op de kosten en baten binnen de sector gezondheidszorg te richten. Ze kijken volgens hen te weinig naar de effecten van maatregelen op maatschappelijke terreinen als bijvoorbeeld de arbeidsmarkt, het onderwijs, huisvesting, milieu, consumptie of zelfs strafrecht. Door hier in de (nabije) toekomst meer rekening mee te houden, verwacht deze groep gezondheidseconomen dat politici en beleidsmakers vaker beslissingen kunnen nemen die de héle samenleving ten goede kunnen komen. “Het vastleggen en kwantificeren van dit soort bredere maatschappelijke effecten is complex, maar we willen toch met klem aandringen op het overnemen van het bredere maatschappelijke perspectief in economische analyses”, aldus onderzoeker Luca Janssen van de Universiteit Maastricht.

Maatschappelijke gevolgen

“Iedereen kan de gevolgen van de pandemie zien. Het is hoog tijd dat wij als gezondheidseconomen erkennen dat de economische gevolgen van deze pandemie zich niet enkel manifesteren binnen de gezondheidssector, maar maatschappijbreed”, voegt Janssen toe. Eerder onderzoek heeft al laten zien dat mensen die in slechtere sociaaleconomische omstandigheden leven een hoger risico lopen om ziek te worden van het coronavirus en complicaties te ontwikkelen in vergelijking met anderen. Schoolsluitingen bijvoorbeeld veroorzaken naast mogelijke onderwijsachterstanden niet alleen sociale ongelijkheid als het gaat om de toegang tot digitaal onderwijs. Deze maatregelen zijn in veel landen ook nadelig voor (met name) vrouwen die de druk op het huishouden via de combinatie van thuisonderwijs en thuiswerk enorm zien toenemen. De daling van luchtverontreiniging vanwege het afgenomen vliegverkeer heeft dan juist weer positieve gevolgen voor de samenleving. Janssen: “Het is essentieel voor politici en beleidsmakers om toekomstige keuzes niet enkel te baseren op kosten en baten binnen de gezondheidszorg, maar een holistische benadering in acht te nemen.”

Bron: Universiteit Maastricht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen