Kleding in de zorg: verbetering is nodig, maar het gevoel van urgentie ontbreekt.

Array

In Nederland werken 1,4 miljoen mensen in de zorg. De werkkleding die wordt gedragen moet beschermen, fijn zitten en een goede uitstraling hebben. Maar het mag ook niet te veel kosten. En dat is een probleem. Terwijl er veel kennis van zorgkleding is, wordt het vaak niet als een prioriteit gezien. Met als gevolg dat de kleding het werk belemmert in plaats van ondersteunt. Hierdoor kunnen zorgmedewerkers zich niet volledig focussen op hun werk, en dat is zorgen voor onze gezondheid. 


Aileen Out, schrijfster en expert op het gebied van werkkleding, vindt dat het tijd is om deze kennis openbaar te maken. In haar boek ‘Helden in witte pakken’ bespreekt ze in samenwerking met mode- en bedrijfskledingontwerpster Monique Collignon de verschillende kanten van werkkleding in de zorg. Daarnaast komen ook de uitdagingen en oplossingen op dit gebied aan bod. 


‘Het gaat zoveel verder dan een witte jas. Ieder beroep vraagt weer om andere kleding. De kleding van ambulancemedewerkers en verpleegkundigen ziet er totaal anders uit, maar moeten beide herkenbaar, comfortabel en veilig zijn. Zeker tijdens een pandemie is de druk hoog en gaat het vaak om secondewerk,’ zegt Aileen Out. 
Helden in witte pakken neemt je mee in het verhaal achter werkkleding in de zorg, van 2017 tot en met 2020. Aan de hand van verhalen en interviews die Out de afgelopen jaren heeft uitgewerkt krijgt de lezer een kijkje achter de schermen. Zo vertelt Collignon hoe het is om met kinderen ziekenhuiskleding te ontwerpen en hoe ze als eerste Nederlandse ontwerpster modieuze mondkapjes produceerde voor het grotere publiek. Ook het onderzoek naar de veiligheid van de ambulancekleding, dat Out eigenhandig opzette in 2020 en daarmee een hoop commotie veroorzaakte, wordt uitvoerig besproken. 

Bron: Pretty Business

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen