Effecten vaccinatie steeds duidelijker zichtbaar onder bewoners verpleeghuizen

Array

De daling van het aantal besmettingen onder verpleeghuisbewoners zet door. Het aantal besmettingen in verpleeghuizen is gedaald tot onder het landelijke gemiddelde besmettingsniveau per 100.000 inwoners. Eerder werd al door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  gemeld dat de daling wijst op een gunstig effect van vaccinatie tegen besmettingen met het coronavirus.  

Acht weken na de eerste toegediende vaccinatie is het effect van vaccinatie in de verpleeghuizen duidelijk zichtbaar. Inmiddels hebben bijna alle verpleeghuisbewoners een eerste vaccinatie gehad, een deel van de bewoners heeft de tweede vaccinatie ook ontvangen. Eind maart krijgen alle verpleeghuisbewoners die in de eerste ronde niet aan bod zijn gekomen, bijvoorbeeld door ziekte, alsnog een vaccinatie aangeboden.

Bij thuiswonende ouderen, waarvan de eerste mensen eind januari gevaccineerd zijn, is geen stijging zichtbaar in besmettingen. Het is nog te vroeg om te zeggen of dit een effect van de vaccinaties is.

Figuur 1. Aantal gemelde SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 infecties per 100.000 inwoners per leeftijdsgroep en week, bij thuiswonenden en verpleeghuisbewoners, week 1 t/m 10, 2021. Bron: Osiris

Daling ziekenhuisopnames onder oudere leeftijdsgroepen

Onder 80-plussers neemt verder het aantal ziekenhuisopnames af, waarschijnlijk als gevolg van het starten van vaccineren in deze groep. Verlichting van de druk op de ziekenhuizen levert dit helaas niet op, omdat patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen veelal jonger zijn. Figuur 2 laat zien dat sinds de start van het vaccineren van 80-plussers het aandeel ziekenhuisopnames ten opzichte van andere leeftijdsgroepen aanzienlijk is afgenomen. Dit wijst op een positief effect van het vaccinatieprogramma.

Figuur 2. Procentueel aandeel van leeftijdsgroepen aan het totaal van nieuwe ziekenhuisopnames per kalenderweek, week 45, 2020-week 10, 2021. Bron: NICE

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen