Zorgbestuurders hebben stevige kritiek op investeringen voor testsamenleving

0
690

Een groep ziekenhuisbestuurders, zorgverzekeraars en artsen doen een oproep aan het kabinet om te stoppen met investeringen in de testmaatschappij. In een manifest pleiten ze voor een samenleving die investeert in gezondheid en inzet op preventie.

De zorgbestuurders uiten stevige kritiek op het plan van de overheid om een testinfrastructuur op te zetten, waar 925 miljoen euro voor wordt vrijgemaakt. Ze omschrijven dit als een ’kostbare impulsaankoop’ en vragen het kabinet om het geld te investeren in een gezondere samenleving.

Het Artsen Collectief is erg ingenomen met dit manifest. Eerder deze week benadrukten we nog maar eens dat het massaal (snel)testen van de bevolking onacceptabel is. Een sneltest/PCR-test meet geen virussen. Daarom kan de test op zichzelf ook geen diagnose stellen. Alleen na beoordeling van gezondheidsklachten door een arts kunnen deze testen een extra check zijn.