‘Onbeschermde huid kan vanaf zondag al na 10-25 minuten verbranden’

0
440

Dit weekend kunnen we dan eindelijk genieten van zonnig lenteweer. Het is echter ook direct oppassen voor verbranden. Er wordt zonkracht 6-7 verwacht en onbeschermde huid kan daarbij al na 10-25 minuten verbranden. Vrijdagmiddag is er ook al veel ruimte voor de zon. Het wordt dan 16-20 graden en er is weinig wind. Dit maakt het heerlijk weer om buiten te zijn. Tussen 12:00 en 15:00 uur is de zonkracht 6. Zonder zonnebrandcrème verbrandt een lichte huid al in 15-30 minuten.

Zonovergoten weekend

Het weekend verloopt zonnig. Er ontstaan in de loop van de dag wel stapelwolken die de zon af en toe kunnen blokkeren, maar volgens het Weeronline-weermodel schijnt op beide dagen de zon ruim 70% van de tijd dat ze kan schijnen. Op zaterdag wordt het 16 graden in het noordwesten tot lokaal 21 in Limburg en het zuidoosten van Brabant. Zondag wordt het nog iets warmer met in het zuiden, midden en oosten van het land 20-22 graden. In de kustgebieden wordt het 17-20 graden.

Zonkracht 7 op zondag

Zaterdagmiddag komt de zonkracht uit op 6, maar zondagmiddag is de zonkracht zelfs 7. Wie naar buiten gaat, dient zich goed in te smeren of de schaduw op te zoeken. Hoe snel de huid verbrandt hangt ook af van je huidtype. Sommige mensen kunnen al na 10 minuten verbranden bij zonkracht 7, maar anderen pas na 25 minuten. Onder invloed van zonlicht maakt de huid vitamine D aan. Dit is onder andere goed voor de weerstand en botten. Een kwartier in de zon is vaak al voldoende.

Aanleiding: Omslag naar warmer weer eindelijk in zicht | ANP

Johnny Willemsen is meteoroloog bij Weeronline.

Vorig artikelDirecteur DICA Eric Hans Eddes kondigt vertrek aan
Volgend artikelHogescholen willen extra opleidingsplaatsen zorg
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.