Stoppen met alcohol en blowen

Array

De vraag naar hulp bij het stoppen met blowen is de afgelopen 10 jaar 1,7 keer zo groot geworden. [1] In Nederland waren er 5 jaar geleden ruim  29.000 mensen die hulp vroegen bij het stoppen met alcohol. [2] Overmatig blowen en drinken hebben namelijk verschillende effecten op het gebied van gezondheid, sociaal leven en financiën. In dit artikel lees je meer over de impact van stoppen met blowen en alcohol.

Voordelen stoppen met alcohol

Een verslaving aan alcohol beïnvloedt vrijwel alle aspecten in je leven. Het belangrijkste aspect is je gezondheid. Dit leidt indirect ook tot voordelen op het gebied van financiën en het sociale leven.

 1.  Gezondheid

De grootste verandering die je ervaart wanneer je stopt met alcohol, is je verbeterde leverfunctie. De lever heeft als functie om het lichaam te zuiveren van afvalstoffen. Je lever speelt een rol bij de afbraak van alcohol. Alcohol wordt omgezet in een stof die schadelijk is voor je lever. 

Daarnaast zorgt stoppen met alcohol er voor dat je langer en dieper slaapt. 

 • Financiën

Wanneer je stopt met alcohol is dat direct terug te zien in je portemonnee. Alcohol kost veel geld, zeker op de lange termijn.

 • Sociale leven

Alcohol geeft vaak een nare kater. Hier heb je geen last meer van wanneer je stopt met alcohol. Deze katers hebben vaak invloed op (professionele) relaties. Wanneer je stopt met alcohol, wordt het aanzienlijk makkelijker om een sociaal leven te onderhouden.

Bijwerkingen van stoppen met alcohol

Wanneer je stopt met het drinken van alcohol tijdens een verslaving, treden er ontwenningsverschijnselen op. Deze ontwenningsverschijnselen maken het afkicken zwaar. Toch wegen de voordelen van stoppen met alcohol drinken zwaarder op tegen de afkickverschijnselen. Veel voorkomende ontwenningsverschijnselen zijn:

 • trillende handen;
 • zweten;
 • onrustig;
 • misselijkheid;
 • slapeloosheid;
 • hoge bloeddruk.

Hoe langer iemand niet drinkt, hoe langer de ontwenningsverschijnselen vol te houden zijn. Oftewel, na verloop van tijd wordt dit makkelijker.

Voordelen van stoppen met blowen

Wanneer iemand stopt met blowen, zijn er een aantal aspecten die aanzienlijk verbeteren. Deze verbeteringen zijn terug te zien aan de gezondheid, op sociaal- en financieel vlak. 

 1. Gezondheid

Stoppen met blowen heeft een groot effect op gezondheid. Iemand die stopt met blowen heeft minder slaap nodig en slaapt dieper. Met het stoppen met blowen verhoogt je energiegehalte. Daarnaast verbetert je conditie. 

 1. Sociaal

Door het stoppen met blowen, krijgt je zelfvertrouwen een boost. Je bent minder vaak stoned en dit wordt opgemerkt door je omgeving. Door de gezondheidseffecten ben je fysiek een stuk fitter. Hierdoor is het ook eenvoudiger om sociale contacten te behouden. 

 1. Financiën

Een van de grootste voordelen van stoppen met blowen, is het besparen van geld. Een verslaving aan cannabis is nu eenmaal duur. Wanneer je stopt met blowen, houd je veel meer geld over. Dit brengt rust en scheelt stress.

Bijwerkingen van stoppen met blowen

Tijdens het stoppen met blowen komen er afkickverschijnselen voor. Deze verschijnselen ontstaan doordat je lichaam een gemis voelt naar het blowen toe. 

De ontwenningsverschijnselen zijn vooral geestelijk van aard. Iemand die stopt met blowen voelt zich down, of overemotioneel. Op lichamelijk vlak komt hoofdpijn, zweten en trillen vaak voor. Na verloop van tijd zijn deze verschijnselen makkelijker te hanteren.

Hulp bij het stoppen met blowen en alcohol

Het stoppen met het drinken van alcohol en blowen zorgt ervoor dat je levendiger, socialer en energieker wordt. Als je stopt met blowen en alcohol met behulp van professionele begeleiding, gaat dat makkelijker dan zonder hulp. Wil je meer lezen over hulp bij het stoppen met blowen of alcohol? Kijk op https://www.afkickkliniekinfo.nl/. 

Rick

Ik ben Rick Segers, 19 jaar. Ik studeer commerciële economie

Recente artikelen