Deze week genieten van de zon, bescherm je goed tegen zonnebrand!

Array

Momenteel is het op en top zomer in Nederland. Als je deze week van de zon gaat genieten moet je zeker in de eerste uren van de middag goed smeren. Voor het eerst dit jaar wordt een UV-index van 6-7 verwacht. Dit is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling in het zonlicht die de aarde bereikt en wordt ook wel zonkracht genoemd.

Vanmiddag de UV-index tussen 12:00 – 15:00 uur oplopen naar zonkracht 6. Woensdag geldt zelfs zonkracht 7, zo voorspellen meteorologen  Dit betekent dat de huid van een gemiddelde Nederlander al in 10- 15 minuten kan verbranden.

Het is verstandig om een crème met een te gebruiken. Ongeacht het zonnig of bewolkt is. Kies voor een product met tenminste 15 om de UVB en UVA stralen te blokken. En deze stralen tasten tegen het collageen in de diepere lagen van de huid aan, waardoor rimpels en een slappe huid ontstaan. Smeren dus, ook als de zon achter de wolken schijnt.

Zonnefactor

Hoe hoger de SPF, des te beter?!? Al is zonlicht lange tijd als ‘vijand’ van je huid gezien, het idee om de zon dan maar totaal te vermijden of eeuwig in de zonnebeschermingsfactor 30 te zitten, is ook niet verstandig. Zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D, je moet daarom blootgesteld worden aan de zon om de aanmaak van vitamine D actief te houden.

We moeten onze huid langzaam aan de zon laten wennen en met de SPF’s tot bijvoorbeeld een factor 20 om vervolgens voorzichtig te meerderen met de zon tot je aan een redelijke blootstelling gekomen bent, en de sunblocks bewaren voor de momenten dat je huid je vertelt dat het wel even genoeg is, of je extreem aan zon blootgesteld wordt door een dag lang zeilen in je bikini, en dergelijke. Je huid is de barometer waaraan je het te volgen ‘huidbeleid’ kunt afmeten: een lichtbruin tintje is prima, rood worden of diepbruin daarentegen is schadelijk.

Hoe werkt SPF?

Stel, je kiest een zonnebrandcrème factor 15. Een uurtje later smeer je er factor 10 overheen ->factor 25! Helaas. Zonnebrandkennis is geen hogere wiskunde. De bescherming van je huid staat gelijk aan de hoogste factor die je erop smeert. 15 dus in dit geval.

Een zonnecrème moet inwerken voor je de zon ingaat. Smeer zekerheidshalve het eerste laagje op je huid een halfuurtje voor je de zon in wilt. En blijf lekker ‘stapelen,’ lang voor je huid tekenen van overmatige blootstelling geeft.

Verbranden

Vandaag, woensdag en donderdag zal de zonkracht 6-7 zijn, dit betekent dat de huid van een gemiddelde Nederlander tussen 12.00 en 15.00 uur al in circa 15 minuten kan verbranden”, stelt het KNMI en MedicalFacts. „Ook op woensdag, donderdag en vrijdag zal de uv-index 6-7 zijn. De hoogste waarden vinden we in het zuiden.”

Bron: KNMI en MedicalFacts

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen