Ian Koper: Verbetering van palliatieve zorg in Nederland: de PaTz-methode

0
504

Palliatieve zorg is bedoeld voor mensen met een levensbedreigende ziekte, en is gericht op symptoomverlichting en kwaliteit van leven in plaats van op genezing of levensverlenging. Koper zocht naar verbeterpunten in de eerstelijns palliatieve zorg en de rol die de zogenaamde PaTz-methode hierbij kan spelen. PaTz is een initiatief om palliatieve zorg in de eerste lijn te verbeteren.
Huisartsen, (wijk)verpleegkundigen en inhoudelijk deskundigen palliatieve zorg werken samen in een PaTz-groep. Samen brengen ze vroegtijdig patiënten in beeld en anticiperen ze op de zorgbehoefte van de patiënt. Ze bespreken bij diagnose van een mogelijk levensbedreigende ziekte zo snel als mogelijk de behandelmogelijkheden, behandelresultaten, wensen, behoeften en verwachtingen. Ook het levenseinde en mogelijke palliatieve zorg komen aan de orde.
Veel ongeneeslijk zieke patiënten zijn thuis en hebben contact met hun eigen huisarts en/of (wijk) verpleegkundige. Met de gezamenlijke aanpak moet deskundigheid en kwaliteit in de palliatieve zorg thuis verbeteren.
Link naar proefschrift

Bron: Amsterdam UMC

Vorig artikelBaby’s onder stress
Volgend artikelDeze week genieten van de zon, bescherm je goed tegen zonnebrand!
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.