Hulp bij chronisch gehoorverlies

Woensdag 30 juni
Promotie (VU), 13.45 u, aula
Janine Meijerink: Hulp bij chronisch gehoorverlies

Gehoorverlies is één van de meest voorkomende chronische aandoeningen onder 50-plussers. Hoortoestelaanpassing via de audicien is de meest gebruikelijke weg om gevolgen van gehoorverlies te beperken. Maar ook mét een hoortoestel blijven slechthorenden zélf en hun naasten vaak (communicatie)beperkingen ervaren.

HOORSUPPORT

Om slechthorenden én hun communicatiepartners te ondersteunen is het online ondersteuningsprogramma HOORSUPPORT ontwikkeld. Meijerink onderzocht de effectiviteit van HOORSUPPORT in zeventig Nederlandse audicienswinkels. Uit haar onderzoek blijkt dat op de korte termijn HOORSUPPORT-gebruikers hun hoortoestellen vaker gebruikten dan personen die het programma niet volgden.

Op de lange termijn (1 jaar later) bleek dat HOORSUPPORT-gebruikers tevredener waren met hun hoortoestellen en een groter vertrouwen hadden in het omgaan met hun hoortoestellen. Bij de communicatiepartners vond ze geen effecten. De procesevaluatiestudie liet zien dat HOORSUPPORT zal verbeteren door uitgebreidere trainingen voor audiciens. Ook is het goed om materialen beter af te stemmen op de behoeftes van de doelgroepen.
Link naar proefschrift

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Relevante artikelen

Stoppen-met-roken-zorg na hartinfarct niet effectief

Onderzoek & Life Sciences Preventie - 03 september , 2018 - 23:06