Lage bloedsuikerwaardes bij JAK-remmers

0
288

De JAK-remmers (januskinase remmers) baricitinib en tofacitinib hebben mogelijk een glucose verlagend effect bij patiënten met diabetes mellitus. Patiënten moeten hierdoor soms de diabetesmedicatie bijstellen.

In totaal zijn 32 meldingen ontvangen van een verlaagde glucose bij tofacitinib en baricitinib in Europa, waarvan drie in Nederland. Patiënten gebruikten de medicatie voor een reumatische aandoening en hadden ook diabetes. Bij alle meldingen was een verlaagde of zelfs te lage glucosewaarde in het bloed te zien na starten met de JAK-remmer. Soms moest de dosering van diabetesmedicatie hierdoor worden verlaagd. Ook moest de dosering van diabetesmedicatie juist weer worden opgehoogd nadat was gestopt met de JAK-remmer.

poster-pos0669


JAK-remmers worden gebruikt bij reumatoïde artritis en andere chronische ontstekingsziekten zoals artritis psoriatica, colitis ulcerosa en atopisch eczeem. Het onderzoek is gepresenteerd tijdens het online reumatologiecongres EULAR. Bekijk hier de poster van het EULAR-congres (in het Engels)

Bron: Lareb en EULAR

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.