Meldingen van bijwerkingen Rijksvaccinatieprogramma 2020

Bijwerkingencentrum Lareb ontving vorig jaar 1.475 meldingen van mogelijke bijwerkingen van vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP Rijksvaccinatie programma  Rijksvaccinatieprogramma ). Er zijn net als in voorgaande jaren geen nieuwe verontrustende bijwerkingen gevonden. 

Meldingen 

In 2020 ontving Lareb Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen   1.475 meldingen van 4.640 mogelijke bijwerkingen na vaccinaties gegeven in het RVP. Hiervan is 84% van patiënten en 16% van zorgprofessionals. Net als in voorgaande jaren werd koorts het meest gemeld. Ook injectieplaatsreacties, huilen en overgeven werden vaak gemeld.

Minder meldingen

In 2020 ontving Lareb minder meldingen van bijwerkingen dan in 2019. Er zijn twee grote verschillen te zien tussen de twee jaren:  

  • Nimenrix (MenACWY-vaccin): In 2020 zijn er minder meldingen ontvangen van bijwerkingen na meningokokken ACWY-vaccinatie (Nimenrix) dan in 2019. De verklaring hiervoor is dat voor dit vaccin in 2018 en 2019 een inhaalcampagne onder jongeren is gehouden. Dit leidde tot een toename in het aantal gegeven vaccins en meldingen van bijwerkingen. 
  • Boostrix (DTK-vaccin of 22-wekenprik): In 2020 is het aantal meldingen van bijwerkingen na kinkhoestvaccinatie bij zwangere vrouwen toegenomen. De verklaring hiervoor is dat het kinkhoestvaccin voor zwangere vrouwen pas sinds half december 2019 als vast onderdeel in het RVP is opgenomen. 

Geen signaleringen

Op basis van de door Lareb ontvangen meldingen in 2020 zijn er geen signaleringen voor bijzondere, nieuwe of verontrustende bijwerkingen gevonden in het kader van de vaccinveiligheid binnen het RVP.

Bron: Bijwerkingencentrum Lareb & RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen