EMBRAZE-partners sluiten convenant voor uitwisseling van medische gegevens

Om onderling medische gegevens uit te kunnen wisselen, zijn zorginstellingen verplicht een convenant met elkaar af te sluiten. In de afgelopen maanden is het alle EMBRAZE-partners gelukt tot zo’n regionaal convenant te komen.

Zo’n regionaal convenant is grotendeels een technische uitdaging. Het heeft als doel het elektronisch uitwisselen van gegevens van patiënten, in het kader van hun behandeling, juridisch

mogelijk te maken. Nu alle EMBRAZE-partners dit convenant hebben ondertekend, kunnen het Adrz, Amphia, Bravis ziekenhuis, Erasmus MC, ETZ, Instituut Verbeeten, JBZ, ZorgSaam en ZRTI elektronisch gegevens met elkaar uitwisselen. De vereiste XCA-koppelingen worden de komende maanden door Philips en Enovation geactiveerd.

Voor alle specialismen

Hoewel het EMBRAZE Kankernetwerk een oncologisch netwerk is, is het convenant bewust generiek geformuleerd. Dit betekent dat ook gegevens voor specialismen zoals bijvoorbeeld neuro- en traumachirurgie en neonatologie uitgewisseld kunnen worden.

Twiin

Twiin werkt hard aan een landelijk dekkend XDS-netwerk waarmee zorgverleners op belangrijke momenten in het zorgproces toegang hebben tot medische gegevens van hun patiënten. Ongeacht in welk ziekenhuis of instituut deze gegevens zijn verkregen. Bovengenoemd regionaal convenant is met hulp van Medical PHIT en ondersteuning van REN West-Brabant tot stand gebracht.

Bron: Twiin

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen