CBG-voorzitter Ton de Boer herbenoemd voor tweede termijn

Prof. dr. Ton de Boer is herbenoemd als voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Hij begint daarmee aan zijn tweede termijn van vier jaar als Collegevoorzitter.

Beeld: Bart Versteeg

De Collegeleden, en dus ook de voorzitter, worden benoemd door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De benoeming is voor een periode van 4 jaar. Op 1 augustus 2017 volgde Ton de Boer Bert Leufkens op die tien jaar voorzitter was.

“Ik vind het nog steeds een eer om als Collegevoorzitter bij te dragen aan meer vertrouwen in geneesmiddelen. Want dat is waar het CBG, door beoordeling en bewaking van werkzaamheid, risico’s en kwaliteit van geneesmiddelen, elke dag aan werkt. Ik vind het een voorrecht om als Collegevoorzitter met een groep zeer deskundige en gedreven collega’s hier aan te mogen bijdragen. Zodat patiënten op hun medicijnen kunnen vertrouwen”, aldus Ton de Boer.

Dat werken aan vertrouwen als Nederlandse medicijnautoriteit is tijdens de eerste termijn van De Boer veel zichtbaarder geworden. “We traden de laatste jaren al meer naar buiten. Maar mede dankzij de coronapandemie kwam dat in een stroomversnelling. Doelbewust hebben we gewerkt aan toegankelijkere informatie, bijvoorbeeld over de coronavaccins. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Vaccin in het Kort. Dat alles met als doel om het vertrouwen in geneesmiddelen en vaccins te vergroten.”

Over het College

Het CBG neemt besluiten over de toelating van medicijnen op de Nederlandse markt. Het College bestaat uit maximaal 17 leden, inclusief de voorzitter. De leden zijn medisch-specialisten, ziekenhuisapothekers, hoogleraren en andere deskundigen. Het zijn toonaangevende experts op hun vakgebied. Ze vervullen de functie van Collegelid naast hun dagelijks werk.

Over Ton de Boer

De Boer (1955) is arts, epidemioloog en klinisch farmacoloog. Hij werkte als arts-assistent Interne Geneeskunde en promoveerde op het gebied van klinische farmacologie. Na diverse onderzoeks- en onderwijsfuncties bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en later en later de Universiteit Utrecht (UU) is hij sinds 2001 hoogleraar Grondslagen van de Farmacotherapie aan de Universiteit Utrecht. Voor zijn aantreden als Collegevoorzitter was hij bij de UU ook onderwijsdirecteur van de Apothekersopleiding en hoofd van het departement Farmaceutische Wetenschappen. Naast zijn voorzitterschap blijft hij parttime hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

Bron: CBG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen