‘Meer bewegen is een groot voordeel voor de zorg’

Een project in Limburg zet zich in om meer klachten en operaties te voorkomen met bewegen. Niet alleen in Limburg, maar in heel Nederland kan er vanuit de zorg meer ingezet worden op bewegen. De positieve effecten van bewegen zijn onmiskenbaar aangetoond, hier ligt dus een mooie kans. Bewegen draagt bij aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kansen op obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten. Bovendien heeft bewegen een positief effect op mentale gezondheid en zorgt het voor afname van angstige- en depressieve gevoelens. Naast dat bewegen kan helpen chronische aandoeningen voorkomen, vertraagt het de progressie van aandoeningen en kan het ziektelast bij bestaande aandoeningen verlagen.

Voor mensen met vragen en problemen omtrent gezondheid is de zorgprofessional vaak het eerste aanspreekpunt. De kennis over gezondheid en het vertrouwen van de patiënt maakt dat de zorg een geschikte plek is om mensen in te laten zetten op bewegen. De Beweegrichtlijnen geven aan dat elke vorm van bewegen een positief gezondheidseffect heeft, waardoor iedereen beweging in zijn/haar dag kan brengen.

De positieve effecten van bewegen werken volgens een stijgende lijn, meer beweging is dus altijd beter. Dit maakt bewegen een gemakkelijke manier om gezondheidswinst te boeken en gezondheidsklachten te verminderen. De beweegrichtlijnen, opgesteld door de Gezondheidsraad, stellen dat volwassenen wekelijks minimaal 150 minuten matig intensief moeten bewegen, aangevuld met twee keer in de week spier- en bot versterkende oefeningen. Voor ouderen komen daar nog balansoefeningen bij. Bij matig intensief bewegen verhoogt de hartslag en versnelt de ademhaling, bijvoorbeeld tijdens stevig doorwandelen.

Maureen Ros is specialist fysieke effecten van bewegen bij Kenniscentrum Sport & Bewegen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Recente artikelen