Foto: Reinier de Graaf ziekenhuis

België zet Nederlandse aanpak in om alcoholmisbruik onder jongeren terug te dringen

Array


Met de inauguratie van de Delftse kinderarts Nico van der Lely is vandaag de Reinier de Graaf Leerstoel Jongeren en Alcohol aan de Universiteit van Antwerpen officieel gestart. Doel van de leerstoel is om overmatig alcoholgebruik bij jongeren in België beter in kaart brengen én terug te dringen. In 2006 richtte prof. dr. Van der Lely in het Reinier de Graaf ziekenhuis de eerste alcoholpoli op, waar ons land er inmiddels 12 van kent. Hier worden kinderen na een alcoholvergiftiging behandeld en samen met hun ouders voorgelicht over de schade die comazuipen aanricht. Naar dit voorbeeld zetten Van der Lely en zijn collega-professor Guido van Hal in januari 2022 de eerste alcoholpoli van België op.

Anders dan in Nederland is er in België momenteel nog onvoldoende inzicht in de cijfers rond alcoholmisbruik onder jongeren, wat een gerichte aanpak moeilijk maakt. Mede hierdoor werd besloten om te gaan werken volgens het Nederlandse voorbeeld middels een samenwerking met het Reinier de Graaf ziekenhuis. Daarbij wordt niet alleen meer concrete data over de alcoholinname van Vlaamse jongeren verzameld, maar ook extra ingezet op bewustwording rond de risico’s van alcoholmisbruik onder adolescenten. Het uiteindelijke doel is om, evenals in Nederland, een landelijk netwerk van alcoholpoliklinieken in België vorm te geven.

Meer informatie over de leerstoel is te lezen in het officiële persbericht van de Universiteit Antwerpen: www.uantwerpen.be/persbericht-jongeren-alcohol

Recente artikelen