‘Bewegingsarmoede verminderen begint bij kinderen’

“De druk op de gezondheid neemt hard toe door bewegingsarmoede”, stelde Jac Orie eerder deze week. Ook het Sportakkoord bevestigt deze trend: de bewegingsvaardigheden van kinderen zijn de laatste decennia achteruit gegaan. Deze trend kan worden gekeerd door juist al op jonge leeftijd gezonde beweeggewoonten aan te leren.

Al op jonge leeftijd is er een relatie tussen beweeggedrag en gezondheid. Kinderen die op jonge leeftijd weinig bewegen, bewegen op latere leeftijd ook te weinig en hebben daarmee een grotere kans op chronische aandoeningen zoals overgewicht en diabetes. Deze kinderen zouden namelijk op latere leeftijd hun beweeggedrag moeten veranderen, wat een stuk lastiger is dan wanneer gezonde gewoonten op jonge leeftijd aangeleerd zouden zijn.

Een kind dat op jonge leeftijd veel beweegt, ontwikkelt verschillende motorische vaardigheden. Dit maakt bewegen makkelijker en leidt tot meer zelfvertrouwen. Gecombineerd zorgen deze twee effecten voor meer plezier in bewegen. Essentieel, want plezier is de belangrijkste voorspeller voor het ontwikkelen van beweeggewoonten. Het is daarom van groot belang om kinderen juist op jonge leeftijd te stimuleren om veel en gevarieerd te bewegen. Dit kan door veel beweging in de dag te brengen en kinderen te laten oefenen met verschillende bewegingen zoals rennen, balanceren en stoeien. Zo kun je bewegingsarmoede op een laagdrempelige manier voorkomen.

Noor Willemsen is specialist beweegstimulering, beweegrichtlijnen en gedragsverandering bij Kenniscentrum Sport & Bewegen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Recente artikelen