De laptop laat horen wat jouw hersenen willen zeggen

Nederlandse en Duitse wetenschappers zijn erin geslaagd om iemand via een laptop het woord te laten horen waaraan zij precies op dat moment dacht. Het betekent een belangrijke stap in het onderzoek dat tot doel heeft om mensen met ernstige spraakstoornissen te laten communiceren. In deze studie lieten onderzoekers van de Universiteit Maastricht, de universiteit van Bremen en expertisecentrum Kempenhaeghe een epilepsiepatiënte met diepte elektroden in haar hersenen via machine learning en in real time het woord horen dat zij zelf wilde uitspreken. De bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Communications Biology.

Hersenen


Aan het begin van de studie las de bewuste patiënte enkele teksten voor. Daaruit destilleerde de computer via machine learning de relatie tussen de uitgesproken woorden en de hersenactiviteit. Ten slotte genereerde het systeem rechtstreeks audio uit de gemeten hersensignalen, zelfs wanneer de patiënte zich alleen maar inbeeldde te spreken. “Ons systeem laat zien dat ingebeelde spraak en normale spraak enkele onderliggende hersenprocessen delen”, zegt onderzoeksleider Christian Herff. “Onze datamodellen die zijn gebaseerd op hersenactiviteit van normale spraak werken namelijk ook voor ingebeelde spraak.” Herff werkte voor deze studie nauw samen met neurochirurg Pieter Kubben van het Maastricht UMC+. Hij plaatste namelijk de diepte elektroden in het brein van de epilepsiepatiënte. Dat gebeurt vaker wanneer epilepsiepatiënten onder behandeling staan van de neurologen in Kempenhaeghe en duidelijk moet worden in welk deel van de hersenen precies de epilepsieaanvallen plaatsvinden.

Spraakstoornissen


Het bijzondere resultaat van deze studie naar imagined speech is een belangrijke stap voorwaarts in het onderzoek naar de ontwikkeling van een neuroprothese voor spraak. Mensen met ernstige spraakstoornissen als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel, denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van een herseninfarct, zouden zo op een min of meer natuurlijke wijze weer kunnen communiceren. “Na deze eerste haalbaarheidsstudie met 100 afzonderlijke woorden breiden we op dit moment onze experimenten uit om patiënten in staat te stellen spraakverbeelding goed te oefenen en begrijpelijke zinnen te produceren”, aldus Herff.

Bron: Universiteit Maastricht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen