‘Zelfafnametest baarmoederhalskanker bevordert deelname bevolkingsonderzoek’

Gezondheidsraad adviseert zelfafnameset baarmoederhalskanker | ANP

Door de zelfafnametest voor baarmoederhalskanker zullen meer vrouwen gaan deelnemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Jaarlijks krijgen ongeveer 800 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker. Deze kwaadaardigheid komt vooral voor bij jonge vrouwen in de leeftijd tussen 35 en 40 jaar.

Landelijk laat slechts 49.7% van de vrouwen in de leeftijdscategorie 30 t/m 60 jaar een uitstrijkje maken in het kader van de screening op baarmoederhalskanker. In de groep waarin screening eigenlijk het belangrijkst is, in de categorie 30 t/m 35 jaar is de deelname zelfs onder de 40%. Door invoering van een zelfafnametest zal met name deze groep jonge vrouwen sneller meedoen aan het bevolkingsonderzoek.

Over Marc-Jan Janssen

Marc-Jan Janssen (50) is gynaecoloog/oncoloog en zorgmanager in het Medisch ­Spectrum Twente. Hij werkte zeven maanden als ­gynaecoloog en onderzoeker in Londen. Daar ­begon hij illustraties te maken van zijn dagelijks leven. In 2015 vestigde hij zich als illustrator. Marc-Jan is ­getrouwd en heeft twee kinderen.

Marc-Jan Janssen, Gynaecoloog-oncoloog, Medisch Spectrum Twente

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen