Zo kom je weer in balans: 3 tips

De maatschappij waarin we leven lijkt steeds gehaaster te worden. Een groeiend aantal mensen heeft moeite met zijn of haar tijd te verdelen over werk, een partner of gezin, de familie- en kennissenkring en vrije tijd voor bijvoorbeeld het beoefenen van een sport of hobby. Het afgelopen anderhalf jaar zijn daar ook nog eens zorgen vanwege het coronavirus bijgekomen. Zo zijn mensen bang hun baan te verliezen door de financiële gevolgen van de crisis, en vrezen ze voor hun eigen gezondheid en dat van familie en vrienden. Dit alles kan stress en onbalans veroorzaken. Hoe voorkom je dit, en hoe los je dit op? Hieronder lees je drie tips.  

Een fysiologische onbalans

Voel je je lusteloos of onrustig, ben je oververmoeid, slaap je slecht, of zit je niet lekker in je vel? In veel gevallen is dan de homeostase uit balans. Is je fysiologisch evenwicht niet in balans, dan  heeft dat gevolgen voor onder andere je slaap, eetlust, leervermogen, geheugen en stemming. Een fysiologische onbalans kan zich dan ook uiten in allerlei geestelijke en lichamelijke klachten. Hieronder lees je diverse tips om van je klachten af te komen. Onthoud overigens wel dat balans een heel persoonlijk ding is. Niet iedereen heeft baat bij alle tips, dus het is belangrijk om uit te zoeken wat voor jou werkt. Zo kom je weer in balans!

1.    Let op je voeding

Toen tijdens de lockdown de horeca gesloten was, hebben veel mensen thuis koken herontdekt. Niet alleen omdat hier meer tijd en gelegenheid voor was, maar ook omdat er steeds meer aandacht kwam voor het belang van een goede gezondheid voor het ziekteverloop bij een coronabesmetting. Hoewel de horeca intussen (met bepaalde maatregelen) alweer geopend is, is vaker thuis koken en eten helemaal niet zo’n verkeerd idee. Het is eenvoudiger een gezondere keuze te maken, en bovendien weet je beter wat je binnenkrijgt. Gezonde voeding houdt je energieniveau op peil en verlaagt daarmee stress in je lichaam.

2.    Voedingssupplementen innemen

Gelukkig is in ons land het medicijngebruik relatief terughoudend. Het is namelijk in veel gevallen belangrijker om iets aan de oorzaak te doen, dan alleen maar aan symptoombestrijding. Dit is ook vaak het geval bij onbalans in het lichaam. Bepaalde mensen hebben baat bij het innemen van extra vitamines, zoals B, C, D, of E, magnesium of kalium. Daarnaast kun je profijt hebben van het innemen van CBD olie. Hoewel er nog geen hard wetenschappelijk bewijs is voor de werking ervan kan het helpen de homeostase te bevorderen, bijvoorbeeld door de eetlust op te wekken, de nachtrust te verbeteren en pijnklachten te verminderen.

3.    Beweeg voldoende

Vorig jaar werd na enige tijd bekend hoe groot de invloed was van een goede gezondheid op de ernst van klachten bij een coronabesmetting. Dat, samen met de verveling die thuis toesloeg omdat er vanwege de lockdowns niet veel vrijetijdsbestedingen mogelijk waren, heeft veel mensen in beweging gebracht. Wandelen, fietsen, of joggen? Het maakt niet uit wat je doet, maar bewegen heeft een positieve invloed op zowel je geestelijke als lichamelijke gesteldheid. Denk hierbij aan meer doorzettingsvermogen, een betere stofwisseling, een hoger energieniveau, beter slapen, minder piekeren en een mentale opkikker. Ook postcorona kun je het goed gebruiken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen