Hoe zit het met corona rond een bezoek aan de tandarts

De behandelingen in de mondzorg, door tandartsen (ook de specialisaties: orthodontie, kaakchirurgie en differentiaties: zoals implantologie, parodontologie) mondhygiënisten en tandprothetici zijn weer volledig opgestart. Toch gaat nog lang niet iedereen weer naar de tandarts of andere mondzorgverlener, merkt een tandarts uit Roermond. Volgens tandartsen blijft ruim 20% van de mensen nog steeds weg bij de tandarts.

De KNMT, een beroepsorganisatie van orthodontisten, kaakchirurgen en tandartsen, roept daarom iedereen op om zich zo snel mogelijk weer te melden bij hun tandarts. Want veel Nederlanders zijn tijdens de coronacrisis niet of nauwelijks naar de tandarts geweest

Ruim een op de tien mensen stelt nog steeds zijn tandartsbezoek uit vanwege corona, aldus Patiëntenfederatie Nederland. Sommige mensen zeggen hun afspraken af, anderen maken er überhaupt geen afspraak. Dat is zorgwekkend, vindt het KNMT. Daarom roept de organisatie tandartsen op om hun patiënten actief te benaderen voor een periodiek onderzoek. De reden dat mensen wegblijven is omdat ze bang zijn om besmet te raken met het coronavirus.

Veilig naar de tandarts

Vanzelfsprekend houden tandartsen rekening met een besmettingsrisico en worden met de hygiëne-regels goed nageleefd. En zijn er een aantal extra organisatorische en hygiëne maatregelen speciaal voor de mondzorg getroffen. Zie hiervoor de website van jouw mondzorgverlener. Bij het maken van een afspraak worden een aantal vragen gesteld. Als er sprake is van een corona (covid-19) besmetting of een verdenking daarop, zal de afspraak voorlopig uitgesteld worden. Dat geldt ook voor gezinsleden of huisgenoten. Bij klachten zoals koorts en verkoudheid zal in overleg met de mondzorgverlener waarschijnlijk ook tot uitstel van de behandeling besloten worden. 

 De tandarts is  NIET toegankelijk voor
•    Iemand met (een verdenking van) Covid-19.
•    Familie/gezinsleden of medebewoners van mensen met (een verdenking van) Covid-19.

Behoor je tot deze groepen, maar is er spoed?
Voor deze groepen is er alleen spoedzorg (o.a. bij ernstige pijnklachten, bloedingen).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen